Cvičení polské armády prý loni v létě sledoval ruský letoun

21.02.2010
čtk

Pravděpodobně ruský letoun loni v létě sledoval cvičení polské armády nedaleko Ustky na pobřeží Baltského moře, napsala včera Gazeta Wyborcza. Podobný případ se podle listu stal nedávno i na Slovensku; Bratislava ale takovou informaci popřela.

Polští vojáci trénovali odpalování raket. Panovalo podezření, že je mohou sledovat ruské letouny, protože už dříve se stávalo, že se na radarech objevovalo neidentifikované letadlo. Zástupci polské armády si jsou jisti, že loni v létě se nad Polskem objevilo ruské výzvědné letadlo Su-24MR. Jde o stroj, který létá poměrně nízko nad zemí a používá se ke sledování a ničení radiolokátorů na území nepřítele. Poláci jsou přesvědčeni, že ruské letadlo zaměřovalo jejich radiolokátory, snažilo se zjistit jejich rozmístění a vlastnosti.

Podle polského listu nejde o jediný podobný případ, ministerstvo obrany tvrdí, že za posledního půldruhého roku se Rusové snaží sledovat Polsko častěji než dříve.

Gazeta Wyborcza zároveň tvrdí, že Rusko výzvědné operace provádí také na Slovensku. Nedávno prý ruské letouny doletěly až do Košic. Mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela dnes ale popřel, že by se nad slovenským územím takový případ stal. Není to pravda, řekl Gemela na dotaz ČTK o informacích polského listu týkajících se Slovenska.

Vztahy mezi Moskvou a Varšavou jsou v posledních letech poměrně napjaté. Přispěly k tomu kromě jiného plány bývalého amerického prezidenta George Bushe vybudovat v Polsku a v Česku protiraketový štít. Rusko v reakci na to pohrozilo, že v Kaliningradské oblasti rozmístí rakety Iskander.

Bushův nástupce v Bílém domě Barack Obama od projektu protiraketové základny ve střední Evropě upustil a ruský prezident Dmitrij Medveděv následně oznámil, že armáda Iskandery nedaleko polského území neumístí. V pátek ale ruský ministr obrany Anatolij Serďukov varoval, že pokud by se jeho země cítila ohrožena, mohly by se rakety v Kaliningradské oblasti objevit. Polsko chce s Washingtonem nadále spolupracovat v oblasti protiraketové obrany, na jeho území by v horizontu několika let mohly být rozmístěny obranné rakety SM-3.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek