Kouchner pro rychlé mezinárodní uznání palestinského státu

21.02.2010
čtk

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner řekl, že by nebyl proti rychlému mezinárodnímu uznání samostatného palestinského státu, a to i dříve, než budou vyjednány jeho hranice. Uvedl to dnes v nedělníku Le Journal du Dimanche.

Vyjádřil se v reakci na údajnou roli Izraele v nedávném zabití vysokého představitele palestinského Hamasu v Dubaji. Případ podle šéfa francouzské diplomacie ukazuje na potřebu míru a palestinského státu, okamžitě. Je to podle něj v zájmu i Izraele.

Je možné uvažovat o rychlém vyhlášení palestinského státu a o jeho okamžitém mezinárodním uznání ještě před jednáním o hranicích. To by mě lákalo, řekl Kouchner před večerním setkáním s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Připustil ovšem, že by ho mnoho států nejspíš nepodpořilo.

Spoluzakladatele ozbrojeného křídla palestinského Hamasu Mahmúda Mabhúha našli v lednu mrtvého ve Spojených arabských emirátech. Podezřelí vrazi použili ukradené či falšované evropské pasy, včetně šesti britských a jednoho francouzského. Dubajská policie na základě dosavadního vyšetřování uvedla, že za vraždou stojí nejspíš izraelská rozvědka Mossad. Izrael to nepotvrdil ani nepopřel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek