EK: žádný konkrétní plán pomoci Řecku neexistuje

22.02.2010
čtk

Evropská komise dnes popřela existenci konkrétních plánů, podle nichž by země eurozóny poskytly Řecku v jeho dlužnické krizi finanční pomoc. Podle zprávy týdeníku Der Spiegel zvažuje podobný plán v sumě 20 až 25 miliard eur německé ministerstvo financí. Berlín agentuře Reuters zprávu časopisu nepopřel, mluvčí ministerstva však řekl, že žádné rozhodnutí v této věci zatím nepadlo.

Nemám žádný komentář k plánu, který neexistuje a který popírá dokonce i jeho údajný zdroj, řekl na brífinku mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Na otázku, zda může potvrdit nebo vyvrátit, že na detailní plán záchrany Řecka pracují experti v Bruselu, uvedl, že experti dělají svou práci, na politické úrovni však nic takového nepadlo.

Podle údajných plánů Berlína by se každá země eurozóny měla podílet na pomoci Řecku podle svého podílu na kapitálu Evropské centrální banky a pomoc by měla mít podobu půjček a úvěrových garancí. Podíl Německa by se ěl pohybovat mezi čtyřmi a pěti miliardami eur, celý balík by však měl být spojen s přísnými podmínkami a jednotlivé splátky by měly být uvolňovány až
po jejich splnění

Vláda ještě žádné rozhodnutí ohledně balíku pomoci neučinila, řekl mluvčí německého ministerstva financí na pravidelné tiskové konferenci vlády. Podle něj se to týká jak toho, zda vůbec nějaká konkrétní pomoc bude, tak konkrétních nástrojů a výše případné pomoci.

Řecko se kvůli své neudržitelné rozpočtové politice dostalo do potíží a vládnou obavy, že nebude schopné získat od nedůvěřivých investorů za přijatelnou cenu dostatek peněz ke splacení letošních závazků. EU nyní zvažuje, zda a jak Řecku případně pomoci, požaduje však hlavně realizaci vládního plánu razantního ozdravení veřejných financí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek