EU věří v rychlé řešení vízového sporu s Libyí

22.02.2010
čtk

Představitelé Evropské unie jsou přesvědčeni, že se v brzké době podaří vyřešit vízový spor s Libyí. Ta před několika dny pozastavila vydávání víz Evropanům ze zemí tvořících takzvaný schengenský prostor bez hraničních kontrol. Podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta není možné, aby se unie stala ajatcem v čistě bilaterálním sporu Švýcarska s Libyí. Zvlášť pak v řípadě, kdy ani jedna z nich není součástí EU, dodal.

Švýcarsko je však stejně jako naprostá většina zemí EU součástí schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Pokud se do něj někdo dostane, tak může volně cestovat zeměmi, které ho tvoří. Libye zhruba před týdnem rozhodla, že přestává vydávat víza většině občanů EU včetně Čechů a Slováků, a nebude navíc ani uznávat už dříve vydaná víza.

Těžko hádat, kdy dojde k nějakým změnám, přece jenom jednáme s trošku nepředvídatelným partnerem, podotkl Kohout. Problém s pozastavením víz pro Evropany by podle něj nicméně mohl být v nejbližší době vyřešen. V rychlé řešení situace, o němž se nyní aktivně s Tripolisem jedná, věří i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Jednoduše Libye potřebuje Evropskou unii a nemůže si dovolit nějakým způsobem nás vydírat tak, jako se to dělá nyní, řekl.

Ani čeští, ani slovenští diplomaté zatím nemají informace o Češích či Slovácích, kteří by byli z Libye vráceni kvůli tomu, že nedostali víza.

Celý problém souvisí s dlouhodobějším sporem mezi Švýcarskem a Libyí. Mezi nimi nyní zuří diplomatická válka, kterou vyvolalo předloňské zatčení syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího švýcarskou policií. Jeho potomek Hannibal Kaddáfí byl v červnu 2008 i s ženou zadržen kvůli napadení personálu jednoho ženevského hotelu, v němž pobývali. Mezi oběma státy pak vzniklo diplomatické napětí, které trvá dosud. Prohloubilo ho i zadržení dvou švýcarských podnikatelů v červenci 2008 v Libyi za údajné porušování obchodních pravidel a nezákonný pobyt v zemi.

Schengenský prostor tvoří většina členských zemí Evropské unie včetně ČR a Slovenska a několik dalších zemí. Jednou z nich je právě Švýcarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek