EU znepokojuje zneužití evropských pasů při vraždě předáka Hamasu

22.02.2010
čtk

Španělské předsednictví Evropské unie je velmi znepokojeno tím, že při lednové vraždě člena radikální palestinské organizace Hamas Mahmúda Mabhúha ve Spojených arabských emirátech útočníci použili fingované pasy několika zemí EU. Šéf španělské diplomacie Miguel Ángel Moratinos to řekl při příjezdu na zasedání ministrů zahraničí členských zemí v Bruselu. Dá se očekávat, že EU na něm falšování dokumentů i takové vraždy odsoudí.

Jsme nanejvýš znepokojeni, že evropské pasy…mohly být použity k jiným účelům, než k jakým jsou určeny, řekl Moratinos. Dodal, že doufá, že s kolegy z ostatních zemí bloku toto téma proberou a přijmou usnesení, které vyjádří znepokojení Evropanů nad touto záležitostí.

Podle dubajské policie komando, které jednoho z významných členů Hamasu zavraždilo 20. ledna v jednom z tamních hotelů, mělo k dispozici pasy Irska, Británie, Francie a Německa.

Z vraždy je viněna izraelská rozvědka Mossad. Je to na 99 procent, pokud ne na 100 procent, že za vraždou stojí Mossad, uvedl velitel dubajské policie Zahí Chalfán Tamím v tamním tisku. Izrael účast svých lidí nepotvrdil, ani nepopřel. Z podílu na vraždě jsou podezřelé takřka dvě desítky lidí.

EU zřejmě nezmíní ve svém případném prohlášení přímo Izrael. Podle diplomatů však slova ministrů budou určena právě židovskému státu a jeho představitelům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek