Ropný průzkum Britů u Falkland vyvolal protesty Argentiny

23.02.2010
čtk

Britská ropná společnost Desire Petroleum zahájila průzkum ropných ložisek u Falklandských ostrovů. Na ostrovy si činí nárok Argentina, která proti tomu protestuje. Obě země vedly v roce 1982 o ostrovy krátkou válku, která skončila porážkou argentinských jednotek.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová uvedla, že průzkumem Velká Británie porušuje mezinárodní právo. Britové to odmítají a tvrdí, že mají na ropný průzkum právo. Argentinské námitky na regionálním summitu v Mexiku mělo podpořit 32 zemí Latinské Ameriky a Karibiku, Ty dnes zřejmě přijmou společnou deklaraci. Venezuelský prezident Hugo Chávez již ve svém pravidelném televizním pořadu přímo vyzval britskou královnu Alžbětu II., aby Falklandy vrátila Argentině.

Společnost Desire Petroleum začala s vrtáním v pondělí asi 100 kilometrů severně od ostrovů. Operace má trvat asi 30 dnů. Ložisko s názvem Liz, kde průzkum začal, by mohlo podle analytiků obsahovat až 400 milionů barelů ropy. Riziko, že se nenajde nic, je prý však vysoké.

Falklandské ostrovy leží asi 500 kilometrů od argentinských břehů. Objeveny byly koncem 16. století. Pozdější francouzští vládci jim dali jméno Malouines (Malvínské). Argentina je obsadila v roce 1820 z titulu nástupnictví po Španělsku. Britové je ovládli v roce 1833 a překřtili na Falklandy.

V roce 1982 se je Argentina vojenskou cestu pokusila znovu dobýt, ale po sedmi týdnech války byla poražena. Válka si vyžádala životy 649 argentinských a 255 britských vojáků. Argentina tentokrát vojenské řešení sporu s Británií vylučuje, podle agentury Reuters uvedla, že přistoupí nejvýše k námořní blokádě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek