Vyslancem EU pro Afghánistán bude Litevec

23.02.2010
čtk

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová jmenovala bývalého litevského ministra zahraničí Vygaudase Ušackase zvláštním představitelem EU v Afghánistánu. Jeho jmenování Ashtonová dnes oznámí v Bruselu.

Je tou správnou osobou (na funkci představitele EU) a já nemám žádný důvod se znepokojovat, prohlásila Ashtonová.

Ušackas jmenování přivítal. Nová funkce je pro mě výzvou a bude vyžadovat značné úsilí. Vynasnažím se důvěru ve mě vloženou nezklamat, řekl telefonicky AFP. Ušackas ve funkci nahradí dosavadního představitele EU v Afghánistánu Ettora Franceska Sequiho. Oproti němu bude mít mnohem širší pravomoci – povede například celé zastoupení EU v Afghánistánu.

Ušackas musel v lednu odejít z litevské vlády pro neshody s prezidentkou Daliou Grybauskaitéovou, mimo jiné kvůli zlehčování prokázané existence tajné věznice americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) na litevském území. Ušackas odůvodnil svoji demisi nedostatkem podpory od prezidentky a ve vládě.

Astonová ale na tiskové konferenci upozornila, že roli hrály kromě aféry s tajnými věznicemi i jiné motivy. K nim podle různých zdrojů patřila například politika vůči sousednímu Bělorusku. Ministr prosazoval vůči Lukašenkově režimu tvrdý postoj, zatímco prezidentka se klonila ke zpružnění politiky vůči Minsku, navrhovanému Evropskou unií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek