Euro pro Polsko v roce 2015?

25.02.2010
čtk

Polsko by se mohlo stát členem eurozóny v roce 2015. Řekl to dnes v rozhovoru pro televizní stanici TVN CNBC náměstek ministra financí Ludwik Kotecki. Rok 2015 považují za pravděpodobné datum zavedení eura i analytici dotazovaní v anketě agentury Reuters.

Je to nejpravděpodobnější rok. Ale může to být jinak, uvedl Kotecki na dotaz, zda je možné, aby Polsko přijalo euro v roce 2015. Upozornil však, že Evropská unie bude po současných problémech s dluhem Řecka a dalších členů eurozóny zřejmě obezřetnější při přijímání nových členů do eurozóny.

Polsko na počátku tohoto měsíce zveřejnilo aktualizovaný plán přechodu na euro, vláda však odmítla uvést plánované datum zavedení eura. Finanční krize, který snížila příjmy státu a zvýšila rozpočtový deficit a veřejný dluh, zhatila vládě předchozí plán, který počítal se zavedením eura v roce 2012, napsala agentura Reuters. Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se loni vyhnula recesi. Jeho hospodářství loni posílilo o 1,7 procenta.

Česká vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu na počátku února. Materiál obsahuje kromě jiného návrh kroků na snižování schodků veřejných rozpočtů ke třem procentům HDP v roce 2013 nebo 2014. Konkrétní kroky ke snižování deficitu ale bude muset podle dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty určit a uplatnit až vláda, která vzejde z jarních parlamentních voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek