Prezident Sarkozy se ve Rwandě poklonil obětem genocidy

25.02.2010
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes při návštěvě Rwandy uctil památku obětí genocidy. Jde o první návštěvu francouzského prezidenta od roku 1994, kdy radikální Hutuové za 100 dní zmasakrovali statisíce lidí. Francie prý tehdy podle Rwandy pomáhala se zbrojením extremistů, Paříž však obvinění odmítá.

Ve jménu francouzského lidu se skláním před oběťmi genocidy Tutsiů, rwandského kmene, jehož členové tvořili většinu z 800.000 obětí, napsal dnes Sarkozy podle agentury AFP do knihy v památníku genocidy. Před jedním ze 14 hromadných hrobů, kde spočívá přes 250.000 mrtvých, držel minutu ticha a položil na něj kytici.

Na společné tiskové konferenci se svým protějškem Paulem Kagamem pak připomenul závažné chyby mezinárodního společenství včetně Francie v souvislosti s masakry. Šlo podle něj mimo jiné o formu slepoty, kdy jsme neviděli rozměr genocidy.

Návštěva Rwandy je součástí Sarkozyho cesty po francouzsky mluvících afrických zemích. V metropoli Kigali, kde ho doprovází ministr zahraničí Bernard Kouchner, se zdrží několik hodin.
Podle agentur chce Sarkozy upevnit diplomatické vztahy narušené mimo jiné i francouzským nařčením z roku 2006, že nynější rwandský prezident měl na rozpoutání genocidy podíl. Tehdy obě země do listopadu 2009 přerušily diplomatické vztahy.

Rwanda, bývalá belgická kolonie, změnila úřední jazyk z francouzštiny na angličtinu a loni se stala členským státem Commonwealthu, který sestává téměř výhradně z bývalých britských kolonií.

Podle zprávy rwandské vyšetřovací komise z roku 2008 Francie o přípravách genocidy věděla a přispěla k jejímu uskutečnění. Má se za to, že vyzbrojovala režim Kagameho předchůdce založený na ideologii rasismu proti menšinovým Tutsiům. Paříž se tehdy ke zprávě nevyjádřila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek