Bulharsko chce přenést proces s podvodníky do Německa

27.02.2010
čtk

Bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov připustil, že hledá možnosti, jak přenést připravovaný proces s hlavním sponzorem volební kampaně nynějšího bulharského prezidenta do Německa. Po podrážděné reakci bulharských soudců, kteří plán považují za zpochybnění své nestrannosti, Cvetanov nakonec prohlásil, že mu jde pouze o „rámcovou možnost“, napsala agentura APA.

Jde o případ skupiny kolem podnikatelů Maria Nikolova a Ljudmila Stojkova, kteří podvodně odčerpali z podpůrného fondu SAPARD Evropské unie nejméně 7,5 milionů eur (asi 194 milionů Kč), podle některých zdrojů až 9,6 milionu eur. Stojkov přitom patřil k největším sponzorům volební kampaně nynějšího prezidenta Georgiho Parvanova v roce 2006.

Dvě osoby do případu zapojené byly již v roce 2008 odsouzeny v Německu, protože v této zemi se část podvodu odehrála. V Bulharsku naproti tomu dosud žádné rozsudky v této kauze nepadly.

Cvetanov se pro možnost přenést proces do Německa vyslovil v reakci na to, že jistá soudkyně odmítla připustit obě osoby odsouzené v Augsburgu jako svědky v další částí stejné kauzy projednávané v Bulharsku. Podle sofijského listu Dnevnik má tato soudkyně pochybné vztahy s podsvětím. Odborníci se obávají, že v dané situaci bude podvod, odhalený Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), v Bulharsku stěží prokazatelný.

Také premiér Bojko Borisov uvedl v místní televizi Nova TV, že představitelé OLAF již v roce 2008 mluvili o možném politickém krytí z nejvyšších míst pro oba hlavní obviněné v případu. Cvetanovovo nynější prohlášení vedlo v médiích k nové debatě o důvěryhodnosti bulharské justice v procesech s politicky propojenými zločinnými skupinami.

Sdružení soudců naopak považuje ministrovo vyjádření za urážlivé a chce si stěžovat v Evropské unii na údajný nátlak vlády na soudce. Šéf nejvyššího kasačního soudu Lazar Gruev k tomu prohlásil, že naposledy zatne zuby a nebude nic komentovat. Cvetanov na to reagoval slovy, že zatínání zubů ničemu nepomůže, protože policie má o poměrech v justici takové informace, že by při jejich zveřejnění mnoha lidem zuby vypadly.

K obviněné skupině patří vedle majitele masokombinátu Nikolova také jeho manželka Marianna a majitel velkodrůbežárny Ivan Ivanov. Zmíněný Stojkov je známý jako majitel železáren a jednoho rekreačního komplexu na břehu Černého moře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek