EK povolila Irsku založení tzv. špatné banky

27.02.2010
čtk

Evropská komise schválila plán Irska na zřízení takzvané špatné banky, která má za pomoci vládních peněz odsát z finančního sektoru špatné úvěry a urychlit jeho revitalizaci. Irsko v reakci na to oznámilo, že do banky, která se oficiálně jmenuje Úřad pro správu národního majetku (NAMA), začne převádět první úvěry příští měsíc.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia uvedl, že plán na zřízení špatné banky pomůže irským finančním trhům vrátit se do normálu. Založení banky je podle něj slučitelné s pravidly Evropské unie přijatými v reakci na finanční krizi, která se Irska dotkla velmi těžce.

Odkup špatných úvěrů umožní bankám získat nový kapitál. Irsko chce od bank převzít špatné úvěry v nominální hodnotě 77 miliard eur, dá jim však za ně o 30 procent méně, tedy 54 miliard eur. Bankovní plán je přístupný pro všechny velké úvěrové instituce v Irsku, včetně dceřiných firem zahraničních bank. Irsko již uvedlo, že do NAMA převedou úvěry Bank of Ireland, Allied Irish, zestátněná Anglo Irish Bank a hypoteční ústavy Irish Nationwide a EBS, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek