OSN žádá nové vyšetřování války v Gaze

27.02.2010
čtk

Valné shromáždění OSN včera vyhovělo iniciativě arabských států a přijalo rezoluci požadující od Izraele a Palestinců nové hodnověrné vyšetření izraelské ofenzivy v pásmu Gazy z přelomu let 2008/2009. Závěry už provedených šetření ohledně údajných válečných zločinů spáchaných během války v Gaze, které v předložených zprávách uvedli Palestinci i Izrael, shledala většina členů OSN jako nedostačující, informovaly agentury.

Návrh nezávazné rezoluce předložený 19 arabskými státy a Palestinci podpořilo 98 přítomných zástupců členských států OSN, sedm bylo proti – kromě Izraele a USA také Kanada, Panama, Nauru, Mikronésie a Makedonie – a 31 se zdrželo. Pro návrh hlasovala většina členů Evropské unie, proti nebyl žádný. Čína byla pro, Rusko a Německo byly mezi abstencemi.

Přijatá rezoluce požaduje od Izraele a Palestinců, aby zahájili nezávislé a hodnověrné vyšetřování, odpovídající mezinárodním kritériím, jehož předmětem mají být případy těžkého porušení mezinárodních humanitárních práv a lidských práv, z nichž jsou obě strany obviňovány. Rezoluce jim dává dalších pět měsíců, aby předložili zprávu o postupu vyšetřování generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

Za bojů v pásmu Gazy trvajících od poloviny prosince 2008 do poloviny ledna 2009 bylo zabito přes 1400 Palestinců, včetně více než 900 civilistů, a 13 Izraelců, z nichž tři byli civilisté. Jihoafrický soudce Richard Goldstone, který stál v čele vyšetřovacího týmu OSN, ve své zprávě loni v září konstatoval, že se obě strany dopustily válečných zločinů, a žádal, aby nechaly konkrétní kauzy nezávisle vyšetřit. V opačném případě má být záležitost postoupena Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Izrael i palestinská radikální skupina Hamas se ke Goldstonově zprávě vyjádřily v lednu, kdy shodně obvinění z válečných zločinů odmítly. Stejné stanovisko zaujal Izrael i k dnešní rezoluci, kterou označil za jednostrannou.

Věří snad někdo skutečně, že Hamas bude vyšetřovat, jak používal děti jako živé štíty? Věří někdo skutečně, že Hamas objasní, jak zneužíval školy, nemocnice a mešity? USA podle agentury DPA nepodpořily rezoluci, protože považují Izraelem již předloženou vyšetřovací zprávu za dostatečnou. Jejich zástupce však zároveň zdůraznil, že USA nadále zastávají přesvědčení, že mír v blízkovýchodním regionu bude možný jen s izraelským a palestinským státem existujícími v pokojném sousedství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek