Pět zemí NATO vyzývá k debatě o denuklearizaci aliance

27.02.2010
čtk

Pětice členských zemí NATO – Německo, Belgie, Lucembursko, Norsko a Nizozemsko – vyzvala dnes z zahájení debaty o jaderném odzbrojení v rámci aliance. V dopise generálnímu tajemníkovi NATO Andersi Foghu Rasmussenovi žádají šéfové diplomacie uvedených pěti zemí, aby se „jaderná politika NATO vyvíjela v souladu se situací ve světě, kde bezpečnost vzrůstá“.

Již řadu let je kontrola zbrojení, odzbrojování a nešíření jaderných zbraní v mezinárodní agendě obsaženy na tak vysoké úrovni, jako dosud nikdy, cituje agentura AFP z dopisu. Podepsaní ministři vítají loňskou iniciativu prezidenta Baracka Obamy k podstatné redukci strategických zbraní, ke snížení role jaderných zbraní a k úsilí o mír a bezpečnost v bezjaderném světě.

V rámci NATO bychom rovněž měli diskutovat o tom, co my můžeme udělat, abychom se tomuto cíli přiblížili. Připravovaná schůzka ministrů zahraničí aliance v Tallinu letos v dubnu představuje pro tento účel příležitost, kterou bychom neměli propást, podotýká agentura DPA s odvoláním na německé ministerstvo zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek