Šéf NATO Rasmussen bude příští týden jednat v Praze

27.02.2010
čtk

Do Česka příští týden přijede generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, v pátek ho čeká mimo jiné setkání s premiérem Janem Fischerem a ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Vyplývá to z informací vlády.

Rasmussena bude pravděpodobně zajímat, jak se parlament vypořádá s vládním návrhem navýšení české účasti armádního kontingentu v Afghánistánu. Posilování jednotek alianční mise ISAF v Afghánistánu je součástí strategie USA a Severoatlantické aliance. Český kabinet navrhuje vyslání dalších 55 lidí a dvou radarů. Sněmovní branný výbor to ale tento týden nepodpořil. Parlament dosud pro letošní rok schválil nasazení až 535 vojáků.

Rasmussen bude v české metropoli asi hovořit i o jiných tématech. Ve čtvrtek šéf NATO ve španělském městě Palma de Mallorca uvedl, že aliance a EU by spolu měly mít těsnější vojenské i politické vztahy. Zvlášť je to podle něj důležité v regionech, v nichž mají oba bloky své síly.

Dále se Rasmussen v minulých dnech v USA vyslovil pro spolupráci aliance s Moskvou při budování systému protiraketové obrany. Česko a Polsko figurovaly v původních plánech Američanů na vytvoření protiraketového štítu ve střední Evropě. Záměr ale Washington po nástupu prezidenta Baracka Obamy začal přehodnocovat.

Kohout nedávno v Praze řekl, že nová koncepce NATO by měla posílit obranné záruky pro státy střední a východní Evropy. Podobně se vyjádřil také senátor ODS Alexandr Vondra, bývalý vicepremiér a někdejší velvyslanec v USA. Podle obou by NATO mělo udržet rovnováhu mezi zahraničními misemi a tradiční obrannou svých členů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek