Soči přebírá olympijskou pochodeň, ekologové znepokojeni

27.02.2010
čtk

Ruský černomořský přístav Soči se připravuje převzít štafetu na pořádání zimních olympijských her od Vancouveru, ale ochránci životního prostředí bijí na poplach, píše agentura AP.

Jihoruské město obklopené panenskými lesy a řekami stékajícími z kavkazských hor bude hostit olympiádu v roce 2014. Čtyři roky před zahájením her začalo odpočítávání, ale Světový fond ochrany přírody (World Wildlife Fund, WWF) a Greenpeace tvrdí, že byly zničeny jedinečné oblasti živočišné a rostlinné říše, pramenitá voda byla kontaminována těžkými kovy a stavba zařízení je nebezpečně amatérská.

Vzhledem k tomu, že nikdo na protesty nereagoval, stáhly se obě organizace z dohlížecí komise a obrátily se na OSN v naději, že se jim podaří přimět úřady k činnosti.

Ekologové od toho nedávají ruce pryč, ale možnost pracovat konstruktivně s úřady zmizela, řekl šéf ruské pobočky WWF Igor Šestin během obhlídky olympijských staveb.

Olympiáda v Soči se bude konat ve dvou střediscích mimo město. V jednom z nich na pobřeží budou sportovní discipliny spjaté s ledovou plochou a v horách bude mimo jiné lyžování, jízda na snowboardech a na bobech.

Aktivisté tvrdí, že hlavní ohrožení pro životní prostředí plyne z řeky, která spojuje obě místa. Byly pokáceny tisíce buků, které uvolnily místo silnici a železnici, jež nyní lemují řeku.

Řeka zcela zahyne, řekl Šestin během jízdy autem údolím směrem k horskému středisku v obci Krasnaja Poljana. Příroda tady už trpěla a bude trpět dál, dodal a ukázal na vykácenou půdu.

WWF minulý týden oznámil, že pozastavuje spolupráci s olympijským výborem v Soči a už přerušil všechny styky se státní agenturou Olympstroj, která dohlíží na výstavbu olympijských zařízení. Ani od jedné organizace se nepodařilo získat vyjádření.

Andrej Petrov, koordinátor programu Světové dědictví v rámci ruské pobočky Greenpeace, řekl, že tato organizace také přerušila konzultace s vládou. Zdůraznil, že byla změněna ruská legislativa tak, aby bylo možné pokácet ohrožené stromy a uvolnit tak místo pro olympijské stavby.

Je to věc, která je v normální zemi naprosto nepřijatelná, řekl. Zákony se změnily během noci, aby se uspokojily něčí zájmy.

Aktivisti také kritizovali svévolné překreslení hranic národní rezervace v zájmu výstavby dalších komerčních staveb.

Rusko hraje v olympiádě první housle, řekl Igor Šestin. Ale hry jsou mezinárodní záležitost. Světové organizace jako OSN hrají obrovskou roli a jejich hlas by měl být slyšet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek