EU neúspěšně jednala s Běloruskem o parlamentní spolupráci

01.03.2010
čtk

Neúspěchem skončily v Minsku rozhovory o zapojení Běloruska do evropského programu Euronest, nové meziparlamentní organizace vytvořené pro účastníky projektu Východního partnerství. Podle zpráv ruského tisku Minsk odmítl zařadit do budoucí běloruské poslanecké skupiny zástupce opozice.

Projekt Východního partnerství zahájila Evropská unie loni v květnu s cílem rozšířit spolupráci EU s šesti postsovětskými státy – Arménií, Gruzií, Běloruskem, Ázerbájdžánem, Moldavskem a Ukrajinou. Brusel slibuje 600 milionů eur (asi 15,6 miliardy Kč) do roku 2013 oplátkou za politické reformy.

Součástí projektu je vytvoření společenství Euronest jako meziparlamentní instituce, jejímiž členy by byli jak zástupci Evropského parlamentu, tak i poslanci šesti postsovětských států.

Podle ruského listu Kommersant Brusel navrhoval, aby součástí běloruské delegace byli i zástupci tamní opozice a nevládních organizací. To režim prezidenta Alexandra Lukašenka rozhodně odmítl. Jednání skončilo krachem a delegace Evropského parlamentu odjela z Minsku s nepořízenou.

Ruský tisk spekuluje, že za problémy kolem složení parlamentní delegace je nedávný spor Běloruska s Polskem kolem působení polské krajanské organizace v Bělorusku, kterou tamní úřady neuznávají. Jedním z členů běloruské parlamentní skupiny v projektu Euronest se prý má stát předsedkyně nelegálního Svazu Poláků v Bělorusku Angelika Borysová, což Minsk odmítl.

Běloruská policie od loňska proti Svazu Poláků i přímo proti Borysové několikrát tvrdě zakročila. Incidenty vyústily v diplomatický spor mezi Varšavou a Minskem, jímž se v minulých dnech zabývaly i orgány Evropské nie.

Podle ruského deníku není vyloučeno, že bude-li Lukašenko rozhovory o složení běloruské delegace blokovat, stanou se jejími členy výhradně říslušníci běloruské opozice, která vede dlouhý a obtížný boj s utoritářským běloruským režimem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek