Větrná bouře v západní Evropě: 56 mrtvých

01.03.2010
čtk

Při víkendové větrné bouři, která zasáhla jihozápad Evropy a sever Německa, zahynulo nejméně 56 lidí. Nejvíce obětí si smršť vyžádala ve Francii – celkem 45 mrtvých a desítky zraněných a pohřešovaných. V Německu zahynulo šest lidí.

Na západě Německa v neděli bouře Xynthia způsobila smrt pěšího turisty, jedné běžkyně a tří motoristů, včetně sedmdesátileté důchodkyně. V hesenském městě Biblis odvál orkán do řeky Weschnitz dvouletého chlapce, který se utopil.

Obzvlášť silně živel postihl okolí Frankfurtu nad Mohanem, kde musela být uzavřena důležitá dálnice A3. Frankfurtské letiště zrušilo mnoho letů a v samotném městě bylo uzavřeno hlavní nádraží.

Osm stovek cestujících uvízlo u města Fulda v centrálním Německu na tři hodiny ve vlaku Intercity-Express z Hamburku do Curychu, jenž narazil do vyvráceného stromu. Železniční doprava byla v neděli večer zastavena v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Spadlé stromy blokovaly vlaky v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa. Dnes se již provoz na německých silnících, na železnici i ve vzduchu vrací k normálu. V regionální dopravě však stále dochází ke zpožděním a výpadkům spojů.

45 mrtvých ve Francii

Větrná smršť, která se zformovala nad Atlantikem, zasáhla už v sobotu pobřeží Portugalska, kde si vyžádala jeden život: na desetileté dítě tu spadl strom. V sousedním Španělsku si pak vichřice vyžádala tři životy.

Nejhůře byla postižena Francie, která hlásí nejméně 45 mrtvých, mnoho pohřešovaných a milionové škody. Francouzský premiér François Fillon označil řádění živlu za katastrofu. Francie požádá Evropskou unii o poskytnutí financí z Fondu solidarity.

Jednoho mrtvého hlásí i Belgie, kde padající strom zabil muže na zahradě nedaleko Bruselu. Ve Švýcarsku v neděli vítr dosahoval rychlosti až 160 kilometrů v hodině, ale žádná oběť není hlášena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek