Janukovyč bude v Moskvě jednat o zemním plynu

02.03.2010
čtk

Ukrajina chce být „plnoprávným partnerem Ruska a Evropské unie ve všech otázkách, které se týkají zemního plynu“. V rozhovoru pro ukrajinské vysílání BBC to řekl nový prezident Viktor Janukovyč, který v pátek zamíří do Moskvy na státní návštěvu.

Janukovyč v rozhovoru pro BBC uvedl, že hlavním úkolem Ukrajiny je zajistit spolehlivý transport plynu na západ v dohodnutých objemech. Ukrajina podle něj v brzké době může dodávat do Evropy dvojnásobek ročního objemu – nyní je to necelých 100 miliard krychlových metrů plynu.

Podle Janukovyče je toho možné dosáhnout jen tehdy, spojíme-li úsilí dodavatele – Ruska, tranzitní země – Ukrajiny a spotřebitele – Evropy. Předpokladem je zajištění takového objemu ruského plynu, který Ukrajina může do Evropy dodat.

Součástí balíku problémů kolem přepravy ruského zemního plynu je podle prezidenta nejen vytvoření mezinárodního konsorcia pro správu plynovodů, ale i přístup Ukrajiny k nalezištím plynu v Rusku a Střední Asii a účast Ukrajiny na budování nových plynovodů, které ukrajinské území obcházejí.

Cena plynu pro Ukrajinu

Janukovyč v souvislosti se svou páteční návštěvou v Moskvě prohlásil, že jedním z hlavních témat rozhovorů bude podoba stávajících kontraktů na dodávku ruského plynu. Cena plynu dodávaného na Ukrajinu musí být pravedlivá, řekl Janukovyč.

Šéf ruského Gazpromu Alexej Miller ale v úterním rozhovoru pro moskevský rozhlas naznačil, že ruská strana podobu plynových dohod s Ukrajinou měnit nechce. Nejdřív vyslechneme konkrétní návrhy Ukrajiny, ale loňská dohoda nás plně uspokojuje, řekl Miller.

Pokud jde o výhrady Ukrajiny ohledně plynovodů South Stream a North Stream, které se jejímu území vyhýbají, Miller nevidí žádnou možnost změny. Projekty South Stream ani North Stream se měnit nebudou, řekl moskevskému rozhlasu.

Plynovod South Stream má vést ruský plyn do Evropy přes Balkán, zatímco North Stream povede po dně Baltského moře. Další variantou je evropský projekt Nabucco, který má přivést plyn do Evropy z oblasti Kaspického moře přes Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek