V Itálii demonstrovali zahraniční pracující

02.03.2010
čtk

V šedesáti italských městech vyšli do ulic pracující přistěhovalci, aby připomněli svůj podíl na tvorbě národního bohatství a protestovali proti rasismu. Byla to vůbec první akce tohoto druhu v zemi. Organizátoři ji pojmenovali „Den bez nás“.

Největší demonstrace se konala v Neapoli, jehož centrem pochodovalo 20.000 lidí. Ozývalo se přitom skandování My jsme občané zítřka a My platíme na vaše penze. V Římě bylo dějištěm jednoho shromáždění náměstí před poslaneckou sněmovnou.

Organizátoři se inspirovali podobnými akcemi ve Francii, Španělsku a Řecku.
Pochodů a shromáždění se zúčastnili také příslušníci některých politických organizací včetně opoziční Demokratické strany (PD). Senátorka za tuto stranu Livia Turková na shromáždění v Římě vyslovila naději, že dnešek se stane dnem obratu, pokud jde o práva přistěhovalců.

Italský státní statistický ústav odhaduje, že v zemi žije asi 4,8 milionu přistěhovalců, skoro dvakrát víc než v roce 2001. Je to 7,1 procenta obyvatel země. Dvě třetiny z nich mají legální zaměstnání. Podle katolické organizace Caritas imigranti vyrábějí desetinu italského hrubého domácího produktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek