NEJISTÉ ÚTOČIŠTĚ

NEJISTÉ ÚTOČIŠTĚ
Československo a uprchlíci před nacismem, 1933–1938
Kateřina Čapková – Michal Frankl
Nakladatel Paseka 2008

Československo je v povědomí české i evropské veřejnosti známo jako země, která se k uprchlíkům před nacismem chovala velice vstřícně. Líčení Československa jako ostrůvku svobody však vycházejí především ze vzpomínek poměrně malého počtu privilegovaných intelektuálů a politiků, kterým Československo poskytlo možnost další seberealizace.

ANOTACE

Kniha Kateřiny Čapkové a Michala Frankla Nejisté útočiště se naopak zaměřuje na situaci řadových uprchlíků bez politických či kulturních konexí, kteří v Československu zažili především bídu i beznaděj a setkávali se s odmítavým postojem československých úřadů.

Autoři však nezůstávají u statického popisu a na základě rozsáhlého výzkumu v archivech České republiky, Německa, Rakouska, Švýcarska, Izraele a Spojených států amerických analyzují i dynamiku československé politiky vůči uprchlíkům, která se – podobně jako u jiných evropských států – v průběhu třicátých let stále více vyvíjela směrem k restriktivním opatřením.

Kateřina Čapková se zabývá dějinami Židů ve střední Evropě v 19. a 20. století. O národní identitě Židů v Čechách v letech 1918-1938 jí vyšla kniha Češi, Němci, Židé? (Paseka 2005). Přednáší moderní židovské dějiny na New York University v Praze a v rámci svého výzkumu pro Institut Terezínské iniciativy se v posledních letech soustředila na problematiku židovských uprchlíků v Československu ve třicátých letech 20. století.

Michal Frankl se věnuje dějinám českého antisemitismu, moderním židovským dějinám a československé uprchlické politice. Je autorem knihy „Emancipace od židů“ (Paseka 2008). Od roku 1995 spolupracuje s Institutem Terezínské iniciativy a přednáší o židovských dějinách a holocaustu pro CET Jewish Studies, Undergraduate Program in Central European Studies a na Pedagogické fakultě UK v Praze. Od roku 2008 je vedoucím oddělení holocaustu v Židovském muzeu v Praze.

Kateřina Čapková – Michal Frankl: Nejisté útočiště. Československo a uprchlíci před nacismem, 1933–1938, počet stran 424, vázaná, jmenný, místní a věcný rejstřík, Paseka 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality