Ve Štrasburku začalo slyšení v případu ruského koncernu Jukos

04.03.2010
čtk

Před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku dnes začalo několikrát odložené první slyšení v případu ropného koncernu Jukos vězněného ruského magnáta Michaila Chodorkovského, který pod tlakem státu zbankrotoval. Uvedla to agentura AP.

Někdejší spoluvlastníci koncernu a právníci magnáta se obrátili na soud při Radě Evropy s argumentem, že Jukos byl zlikvidován nezákonně a požadují od ruského státu odškodnění ve výši 98 miliard dolarů (přes 1,85 bilionu korun). Soud přes odpor Moskvy souhlasil s posouzením případu a dnes poprvé vyslechne názory obou stran.

Chodorkovskij se domohl majetku během divoké privatizace v 90. letech, podobně jako další ruští boháči. Ale místo nákupu jachet a fotbalových klubů se angažoval v politice, finančně podporoval opozici a nevylučoval, že bude kandidovat na prezidenta. Jeho případ zaměstnává pravidelně ruský tisk a občanskoprávní aktivisty.

Jak připomíná agentura AP, Chodorkovskij kdysi vládl mocné ropné říši, dokud jeho ekonomická moc a politické ambice nevyvolaly protiakci Kremlu. Podnikatel byl obžalován z daňových úniků a podvodů a odsouzen k osmi letům vězení, které si odpykává od roku 2005. Jukos byl zlikvidován a Chodorkovskij v současné době čelí dalšímu obvinění z defraudací a praní špinavých peněz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek