Izrael chce s arabskými sousedy budovat jadernou elektrárnu

09.03.2010
čtk

Izrael má zájem vybudovat s pomocí sousedních arabských zemí jadernou elektrárnu. Na mezinárodní konferenci o jaderné energii to dnes v Paříži řekl izraelský ministr národní infrastruktury Uzi Landau.

Všechny jaderné elektrárny, které vzniknou v Izraeli, budou podle Landaua podléhat přísným bezpečnostním kontrolám a ochranným opatřením. Izrael vždy chtěl, aby jaderná energetika zčásti vyřešila jeho závislost na uhlí, řekl ministr. Jaderné elektrárny podle něj nejen pomohou zajistit dostatek elektrické energie, ale přispějí také k boji proti globálnímu oteplování, k němž fosilní paliva přispívají.

Landau prohlásil, že chce jeho země při vývoji nukleární energetiky spolupracovat s arabskými sousedy. Jaderná technologie má mnohá využití, která mohou sloužit míru a spolupráci, sdělil Landau v prohlášení vydaném před jeho vystoupením v Paříži. Před několika měsíci hovořil s francouzským ministrem životního prostředí a udržitelného rozvoje Jeanem-Louisem Borlooem o možnosti postavit jadernou elektrárnu společně s Francií a Jordánskem a Borloo s tím prý souhlasil. Právě Francie Izraeli v 50. letech pomohla vybudovat jaderný reaktor v Dimoně, kde Izraelci vyrábějí atomové hlavice, i když oficiálně to nikdy nepřiznali. Menší, výzkumný reaktor je nedaleko Tel Avivu, v Nahal Soreku.

Podle Landauova úřadu zatím žádné konkrétní plány na vybudování třetího reaktoru neexistují. Landauův poradce Chen ben Lulu odpověděl na dotaz, zda Izrael umožní v dalším reaktoru kontrolu Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, že Izrael dodrží všechna nákladní pravidla. Izrael není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), k níž patří například Francie a také Írán, ale nikoli Severní Korea, Indie a Pákistán. Smlouva účastníkům zajišťuje právo rozvíjet průzkum, výrobu a využívání jaderné energie pro mírové účely, ale nařizuje jim také, aby se nepokoušeli od jiných států získat jaderné zbraně či jaderné výbušniny.

O jadernou energetiku projevily v minulých měsících zájem mnohé arabské země, včetně Sýrie, Jordánska a Saúdské Arábie. Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdad dnes v Paříži řekl, že si na mírového využití jaderné energie nemůže činit monopol jen několik vyvolených, ale že by tato technologie měla být dostupná všem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek