Španělsko a Francii zasáhlo vydatné sněžení

09.03.2010
čtk

Silné sněžení, označované jako nejvydatnější za poslední čtvrt století, zasáhlo během pondělí severovýchodní Španělsko a jižní Francii. Postižena je hlavně Barcelona a okolní Katalánsko, odkud jsou hlášeny výpadky elektrického proudu, uzavřená letiště, dálnice, silnice a některé hraniční přechody do Francie. Na jihu Francie uvízlo v noci na dnešek kvůli sněhu téměř 2000 cestujících ve vlacích a autobusech.

Stovka cestujících ve vlaku Talgo ve směru z Barcelony, který uvízl od pondělního večera na španělsko-francouzských hranicích, musela strávit noc ve vlaku na nádraží v Cerbere a čekat na vyprošťovací čety. Problémy byly i v silniční dopravě, kterou po sněhovém přívalu zkomplikovalo náledí. Od pondělního večera je uzavřen pohraniční přechod mezi Francií a Španělskem Perthus a dálnice A9 je zčásti nesjízdná. Na 1200 lidí muselo strávit noc v narychlo upravených prostorech v přilehlých obcích. Nepřízeň počasí zablokovala ve Francii i ve Španělsku tisíce kamionů a uvěznila další stovky lidí.

Ve Španělsku stejně jako ve Francii začalo sněžit již během pondělka, přívaly sněhu ale neustávaly a do noci na dnešek bylo už v některých oblastech naměřeno až 50 centimetrů nového sněhu. Katalánská regionální vláda zrušila na úterý vyučování ve 476 školách s více než 142.000 žáky. Také podniky zůstanou v zasažené oblasti v úterý uzavřené. Na 200.000 domácností zůstalo bez elektřiny poté, co přetížené stromy při pádu strhaly vedení. Na zasněžených vozovkách uvízlo asi 4000 kamionů, uvedla španělská televize TVE. Celkem bylo v Katalánsku uzavřeno 60 silnic a pět železničních tratí, barcelonské letiště muselo zrušit 21 letů a devět přesměrovat jinam. Sněžení doprovázely silné poryvy větru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek