Lavrov: Írán neohrožuje Evropu ani USA

11.03.2010
čtk

Teherán nemá k dispozici takové raketové prostředky, které by ohrožovaly Evropu, natož území Spojených států. Uvedl to včera ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v odpovědi na dotazy návštěvníků webových stránek agentury RIA Novosti. Reagoval na záměr USA vybudovat v jihovýchodní Evropě protiraketový štít, jehož prvky by mohly být umístěny na území Rumunska a Bulharska.

Írán neohrožuje Evropu ani USA, bylo by to pro něj nevýhodné, řekl Lavrov. Upozornil, že do roku 2020 má být podle jeho informací americký protiraketový systém schopen zasáhnout i ruské mezikontinentální balistické rakety. Tuto skutečnost nemůžeme ignorovat, konstatoval ministr.

Rusko má z těchto důvodů vážné obavy o vliv amerického štítu na strategickou stabilitu. Reálný potenciál budoucího protiraketového systému nebudeme posuzovat podle slov, ale podle konkrétních vojensko-technických parametrů. Situace, kdy systém protiraketové obrany ohrožuje ruský potenciál jaderného odstrašení, je pro nás nepřípustná, uvedl.

Americký obranný systém se v posledních týdnech stal významnou součástí probíhajících rozhovorů o nové rusko-americké smlouvě o snížení stavu strategických zbraní. Ženevské rozhovory, jejichž desáté kolo v minulých dnech začalo, mají být podle očekávání obou stran ukončeny během tohoto nebo příštího měsíce. Ruská strana označuje za hlavní překážku rychlejšího pokroku americký protiraketový systém.

Lavrov se v odpovědi na dotazy čtenářů vyhnul odpovědi na otázku ohledně ruské reakce na rozmístění prvků protiraketové obrany v Rumunsku a Bulharsku. Za prioritní ale podle něj Moskva považuje politické a diplomatické nástroje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek