Euro: Investice českých bank do řeckých dluhopisů činí 25 mld. Kč

15.03.2010
čtk

Celkové investice tuzemských bank do řeckých dluhopisů činí přibližně 25 miliard korun. Ve svém pondělním vydání to uvádí týdeník Euro s odkazem na údaje ČNB.

Tuzemské banky podle týdeníku podrobnosti o investicích do řeckých dluhopisů nesdělily. Výjimkou je Komerční banka, u které aktuálně činí hodnota těchto cenných papírů v jejím portfoliu osm miliard korun. Za rok 2009 je přecenění řeckých dluhopisů mírně pozitivní mj. díky meziročním změnám tržních úrokových měr, řekl týdeníku Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky.

ČSOB prý podle týdeníku, odvolávajícího se na spekulace, drží několik miliard v řeckých dluhopisech. Česká spořitelna uvedla, že její objem investic do zahraničních bondů nepřesahuje padesát milionů korun. Raiffeisenbank s J&T Bankou odmítly, že by zmiňované bondy držely či nakupovaly, uvedlo Euro.

Řada expertů se nyní podle týdeníku nemůže shodnout na tom, zda dluhopisy držet do splatnosti, nebo je raději se ztrátou prodat. Pokud Řecko své závazky řádně splatí, pak nákup řeckého dluhu – dnes s rizikovou prémií oscilující kolem pěti procent – bude výhodný. Naopak společnosti, které řecký státní dluh pořídily v minulosti za téměř bezrizikové sazby a dnes by ho chtěly nebo musely prodat za tržní cenu, tedy se srážkou ve výši pěti procent, na tom prodělají, řekl Euru expert na bankovnictví a finanční trhy společnosti PricewaterhouseCoopers Petr Kříž.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek