Merkelová nechce změny v zadání vysídleneckého centra

17.03.2010
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce, aby se měnilo zadání chystaného vysídleneckého dokumentačního centra v Berlíně. Hlavním tématem zůstane útěk a vyhnání, zdůraznila včera na výročním shromáždění německého Svazu vyhnanců (BdV). Jeho předsedkyně Erika Steinbachová vyjádřila pochopení pro odchod zahraničních historiků z vědecké rady střediska. Jedním z těchto nespokojenců byla i Češka Kristina Kaiserová.

Merkelová svým vyjádřením odmítla požadavek Ústřední rady Židů v Německu, která pohrozila bojkotem nadační rady centra, pokud nebude zaměření projektu od základů změněno a nucené migrace v minulém století nebudou jasně zasazeny do kontextu s druhou světovou válkou a nacistickými zločiny. Židovská organizace se obává, aby výsledná expozice nevykreslovala jako největší oběti vysídlování Němce a jeho hlavní viníky protihitlerovské mocnosti.

Podle Merkelové, jejíž Křesťanskodemokratická unie (CDU) výstavbu muzea a dokumentačního střediska podporuje, zadání přesně definovala dolní komora německého parlamentu a nadále platí, že hlavním tématem stálé výstavy bude útěk a vyhnání. Od toho se neodkloníme a to také bude jasně naplněno, ujistila podle serveru deníku Rheinische Post kancléřka členy BdV. Slíbila také, že bude projekt podporovat i v budoucnu.

Jeho realizace ale v posledních měsících naráží na vnitřní rozpory. Od loňského jara fungování nadační rady paralyzoval spor o obsazení místa vyhrazeného pro zástupce BdV. To chtěla zaujmout sama Steinbachová, proti se ale postavili němečtí sociální demokraté (SPD) a liberálové (FDP), kteří se loni vystřídali ve vládní koalici s křesťanskými demokraty Merkelové. Konflikt se nakonec podařilo v únoru vyřešit rezignací kontroverzní šéfky BdV na místo v radě výměnou za zvýšení počtu zástupců svazu v tomto správním orgánu centra.

Steinbachová se dnes k této etapě vrátila. Podle ní nešlo o personální otázku, ale o základní otázku, jak přistupujeme k našim dějinám. Z toho důvodu se podle ní kolem této problematiky i teď zvedají vlny.

Ochromena je také práce vědeckého poradního orgánu nadace, který od konce loňského roku opustili už tři historici. Podobně jako Ústřední rada Židů v Německu kritizovali směřování projektu a údajně rostoucí politizaci vědecké rady. Ze zahraničních expertů to byl vedle Kaiserové polský historik Tomasz Szarota. Steinbachová dnes podle Rheinische Post vyjádřila pochopení pro to, že se stáhli z povyku vnitroněmeckých debat okolo nadace. Toto téma totiž podle ní nemají vyřešené ani sami Němci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek