Putin nepožaduje, aby Bělorusko uznalo Abcházii a Jižní Osetii

17.03.2010
čtk

Ruský premiér je ochoten vzdát se požadavku, aby Bělorusko uznalo nezávislost území odtržených pod patronátem Moskvy od Gruzie, pokud to přispěje k normalizaci vztahů Minska se Západem. Podle zprávy agentury RIA Novosti to Vladimir Putin prohlásil v běloruském Brestu na ministerské schůzce věnované bělorusko-ruské hospodářské spolupráci.

Rozhodnout o uznání či neuznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie, které se od Gruzie oddělily po předloňské srpnové válce mezi Ruskem a Gruzií, je podle Putina svrchovaným právem Běloruska. Putin sám prý takový požadavek v jednání s vedením Běloruska nikdy nevznesl. Premiér naznačil, že pokud by neuznání odštěpeneckých oblastí mělo přispět ke zlepšení napjatých vztahů Běloruska s Evropskou unií, je připraven takový krok podpořit. Vždycky jsme stáli o normalizaci styků Běloruska se Západem, prohlásil předseda ruské vlády.

Putinovo jednání v Brestu má odstranit četná nedorozumění, která vztahy mezi Minskem a Moskvou zatěžují. Vztahy se vyhrotily začátkem letošního roku v důsledku složitého jednání o dovozních cenách ruské ropy. Problémem se také stala třístranná celní unie, jejímiž členy je kromě Ruska a Běloruska i středoasijský Kazachstán. Unie v Bělorusku nevyvolává velké nadšení, což Moskva nese s nelibostí o to větší, že chce členství nabídnout i novému vedení Ukrajiny.

Putin v Brestu Bělorusku připomněl, že dovoz zlevněných ruských surovin Minsku ročně ušetří čtyři miliardy dolarů (73,7 miliardy korun). Věříme, že tyto faktické dotace jsou odůvodněné, protože počítáme s budoucí integrací, prohlásil premiér. O výhodném dovozu ruské ropy a zemního plynu se zmínil v době, kdy běloruský prezident Alexandr Lukašenko dojednal ve Venezuele nákup ropy s cílem rozšířit spektrum dodavatelů a závislost na Rusku naopak snížit. Objem ropy dovážené z Venezuely dosáhne 80.000 barelů denně.

Putin se v Brestu rovněž snažil prosadit myšlenku společné měny; i to ovšem Lukašenko považuje za krok, který by mohl integraci s Moskvou posunout příliš daleko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek