Přední země dohodly rámcová pravidla pro záchranu velkých bank

19.03.2010
čtk

Orgány bankovního dozoru předních zemí světa se dohodly na rámci pravidel, která nedovolí bankovním gigantům, označovaným za banky „příliš velké na to, aby zkrachovaly“, spoléhat se v případě problémů na záchranu z peněz daňových poplatníků. Některé země, včetně Spojených států, však požadují mnohem radikálnější opatření.

Vlády evropských zemí a USA utratily biliony dolarů na záchranu velkých bank, aby ochránily širší finanční systém před pádem v době krize. Nová pravidla mají pomoci zabránit širší destabilizaci finančního systému.

Basilejský výbor centrálních bankéřů a orgánů bankovního dozoru zemí skupiny G20 se snaží skloubit přístupy vlád jednotlivých zemí do jednoho globálního, více koordinovaného systému. Jednotlivé země se zavázaly, že návrhy výboru přijmou.

Rámcové návrhy Basilejského výrobu však ještě neznamenají konec debaty o velkých bankách, protože názory jednotlivých zemí se v některých bodech liší. Evropa by chtěla vyšší požadavky na kapitál. Spojené státy pak navrhují strukturální změny, jako zákaz některých obchodů, což zase odmítá EU, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek