Rusko odsouzeno ve Štrasburku v případu, kde figuroval Lebeď

19.03.2010
čtk

Rusko ve čtvrtek u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku prohrálo spor, ve kterém sehrál roli významný ruský generál a politik Alexandr Lebeď, zahynuvší v roce 2002. Soud dospěl k závěru, že Rusko v tomto případě porušilo články evropské úmluvy o lidských právech týkající se zákazu ponižujícího a nelidského zacházení a respektování presumpce neviny.

Stížnost k soudu podal jistý Anatolij Kuzmin, který byl v roce 1998, kdy byl okresním prokurátorem v Motyginu, obviněn ze znásilnění. Lebeď, který tehdy kandidoval na gubernátora Krasnojarského kraje, kam Motygino patří, tehdy v televizi řekl, že Kuzmin je zločinec, který měl už dávno sedět, a slíbil, že ten pes bude brzo ve vězení.

Krátce nato se Lebeď stal gubernátorem a pět dní poté byl Kuzmin, který byl mezitím uvězněn, umístěn do izolace v cele o velikosti ani ne čtyři metry čtvereční, kde nebylo větrání, voda a toaleta. Později byl na osobní příkaz ředitele věznice umístěn do cely ve vězeňském křídle pro odsouzence k smrti. V roce 2000 z vězení vyšel na amnestii.

Sedmičlenný senát evropského soudu dospěl k jednomyslnému závěru, že Kuzmin byl obětí nelidského a ponižujícího zacházení, jaké úmluva zakazuje. Soud také uznal, ale jen poměrem hlasů 4:3, že Lebeďova slova porušovala presumpci neviny; odmítl přitom tvrzení zástupce ruského státu, že Lebeď v televizi vystupoval jako soukromá osoba.

Kuzmin nevznesl v předepsané lhůtě žádné nároky na odškodnění, takže mu soud žádné nepřiřkl.

Lebeď byl ve druhé polovině 90. let významná postava ruské politiky, kandidoval i na prezidenta. Předtím si získal vavříny při operacích ruské armády v Podněstří a v Čečensku. V roce 2002 zahynul při leteckém neštěstí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek