EU kritizuje Írán kvůli cenzuře

22.03.2010
čtk

Evropská unie ostře kritizovala Írán kvůli cenzuře internetu a rušení satelitního televizního vysílání. Ministři zahraničí v prohlášení pohrozili Teheránu, že je unie připravena kvůli tomu přistoupit ke krokům, které by situaci vyřešily.

Kritika omezování svobody přístupu k informacím a případná opatření v tomto směru jdou mimo rámec zvažovaných dalších sankcí OSN, které by světové společenství mohlo na Teherán uvalit kvůli jeho jadernému programu. O sankcích se už nějakou dobu v Radě bezpečnosti OSN debatuje, avšak názory mezi hlavními hráči se zatím rozcházejí. Na stole je tak i možnost, že by v případě krachu jednání na půdě OSN mohl k sankcím přistoupit jen Západ.

EU je odhodlána zabývat se těmito tématy a jednat tak, aby tato nepřijatelná situace skončila, píše se o cenzuře internetu a rušení zahraničního vysílání v deklaraci. Tento krok podle některých analytiků ukazuje připravenost unie přistoupit k jednostranným opatřením proti Íránu, což by se mohlo týkat i případných sankcí kvůli íránským jaderným ambicím.

Zatím není jasné, k jakým konkrétním krokům by členské státy mohly přistoupit, aby cenzuře na internetu či rušení satelitního vysílání v Íránu zabránily. Tyto aktivity íránských úřadů se dotýkají třeba vysílání britské BBC i dalších stanic. Podle dřívějších spekulací by mohlo jít třeba o blokování dovozu některých technických zařízení z evropských zemí, která mohou k cenzuře sloužit.

Nové sankce vůči Íránu v RB OSN prosazují USA, Británie, Francie a Německo. Čína je však zatím proti a Rusko se na to také nedívá s úplným pochopením.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek