Tlapa: Vývozci z EU čelí v době krize novým bariérám

23.03.2010
čtk

Vývozci z Evropské unie v době hospodářské krize čelí novým bariérám, pomocí kterých se některé nečlenské země snaží ochránit svůj trh před dovozy ze zahraničí. Na semináři „Usnadňování obchodu – Strategie EU pro přístup na trhy třetích zemí“ to dnes v Praze řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Efektivní přístup na světové trhy je pro prosperitu evropských ekonomik klíčový. Pokles vnější poptávky způsobený poklesem kupní síly v souvislosti s krizovým vývojem je umocněný nárůstem bariér, které se našemu vývozu za hranice EU staví do cesty, prohlásil Tlapa.

Exportéři si podle Tlapy stěžují hlavně na vydávání víz a pracovních povolení, celní záležitosti, špatnou administraci daní a ochranu duševního vlastnictví. EU proto svádí boj o přístup na třetí trhy hned na několika frontách. Od politických deklarací přes mnohostranná a bilaterální jednání až po takzvanou měkkou diplomacii, podotkl Tlapa.

Například Ukrajina kvůli finanční krizi loni na jaře zavedla dočasnou dovozní přirážku ve výši 13 procent, která se týkala značného množství položek. Ukrajina nakonec po jednání s EU a Světovou obchodní organizací tuto dovozní přirážku postupně zrušila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek