Fico: Slovensko je připraveno Řecku půjčit

25.03.2010
čtk

Slovensko je připraveno se zapojit do finančního mechanismu, v jehož rámci by eurozóna formou bilaterálních půjček poskytla finanční pomoc Řecku. Naznačil to dnes před novináři slovenský premiér Robert Fico, podle něhož je třeba, aby EU této silně zadlužené jihoevropské zemi pomohla.

Eurozóna by ale podle něj neměla odmítat to, aby se do případné pomoci zapojil i Mezinárodní měnový fond (MMF).

O podrobnostech plánu i o vyslání určitého jasného signálu pro finanční trhy podle něj budou zřejmě dnes v noci po skončení summitu EU jednat šéfové států a vlád unijních států platících eurem.

Slovensko by nemělo mít s přihlédnutím na jeho ekonomickou a finanční sílu problém přispět do nějakého balíku, který se půjčí jako peníze Řecku. Já jsem pro princip solidarity, řekl Fico.

O tomto principu finančním jsme zatím nemluvili, ale sám za sebe říkám, že pokud by taková potřeba vznikla do budoucnosti, jsme připravený jako předseda vlády o tom hovořit, podotkl šéf slovenské vlády slovenským a českým novinářům. Ale musí jít i půjčku, která bude vrácena, dodal.

Řekové sice o žádné finanční prostředky dosud oficiálně EU nepožádali, s postupem času je však zřejmé, že se blíží okamžik, kdy si již nebudou moci dále půjčovat. To v minulých dnech připustil i řecký premiér Jorgos Papandreu. Kvůli ztrátě důvěryhodnosti na trzích si jeho země musí půjčovat za velmi nevýhodných podmínek a úvěry plynou jen na splátky úroků ze starých dluhů.

Situací a jejím řešením se zřejmě dnes večer budou zabývat lídři eurozóny. Určitě musíme Řecku pomoci. Když necháme tuto zem bez pomoci, ať už bude ta pomoc politická nebo nějaká jiná, tak infekce, která je nyní v Řecku, se může objevit i v jiných zemích eurozóny i Evropské unie, podotkl slovenský premiér.

Poselství ze strany Evropské unie a eurozóny musí být podstatně tvrdší a silnější, než bylo v minulosti, dodal také s tím, že je třeba ukázat, že je k dispozici jasný finanční nástroj pro případ, že by pomoc opravdu byla třeba. O sumách se ale zatím prý nehovořilo.

Fico by také uvítal, aby se případně zapojil i Mezinárodní měnový fond, ač v minulosti vůči této možnosti zaznívaly z některých zemí eurozóny kritické hlasy. EU musí ukázat, že má zájem řešit své vlastní problémy, ale ani zdaleka nejsem proti tomu, aby tu byla spolupráce například mezi MMF a Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek