Izraelský velvyslanec: ČR je náš přítel v EU


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 25. března 2010

Izrael se v dlouhodobé perspektivě stane členem EU, říká v rozhovoru pro Euroskop izraelský velvyslanec H. E. Yaakov Levy. Velvyslanec také ocenil vztahy Izraele a České republiky jako jedny z nejlepších v EU.

Dovedete si představit Izrael jako člena EU?

Ano. V dlouhodobé perspektivě Izrael postupně přistoupí ke všem evropským institucím. Je to proces, který jsme začali již před několika desetiletími. Před dvaceti lety jsme například začali usilovat o vstup do Ekonomické komise pro Evropu sídlící v Ženevě při Organizaci spojených národů. A po několika letech jsme se stali členy. Až oslabí blízkovýchodní konflikt a uzavřeme mírové smlouvy, budeme moci postupně přistoupit k EU a stát se plnoprávnými členy.

Neznamenal by vstup do EU ohrožení bezpečnosti Izraele?

Naopak. Přičlenění k evropským institucím posílí naši bezpečnost. Budeme partneři významné velmoci, Evropské unie.

Co je podle vás hlavním problémem fungování EU na mezinárodní rovině a ve vztahu EU – Izrael?

Kritizovat EU není úkolem pro Izrael, obzvláště když ještě nejsme členy Unie. Pouze bych měl jeden podle mého názoru užitečný návrh: EU by měla aktivněji působit na izraelské veřejné mínění. Izraelci nejčastěji slyší o EU, když kritizuje izraelské akce. Je potřeba vysvětlit izraelské veřejnosti komplexní úlohu Unie a aktuální stanoviska jednotlivých členských států.

70% obyvatel ČR vnímá židovské kulturní dědictví positivně. Na snímku vitráž opravené synagogy v Polné. Foto Euroskop

Jak hodnotíte složení nové Komise ve vztahu k Izraeli?

Je trochu brzo na hodnocení. Na české straně bych zdůraznil naše ocenění nového českého Komisaře Štefana Füleho zodpovědného za politiku sousedství, jelikož Izrael je součástí evropského sousedství. Se Štefanem Fülem jsme úzce spolupracovali, když byl vyslancem v Bruselu a stejně tak, když byl ministrem pro evropské záležitosti. Pro Izrael je Füle velmi dobrá volba.

Jak hodnotíte vztahy Prahy a Jeruzaléma?

Jako vynikající. ČR hodnotíme jako jednoho z „nejlepších přátel“ v rámci Evropy a EU. V době předsednictví byly naše vztahy dále stmeleny. Měli jsme od českého předsednictví vysoká očekávání co se týká posílení našich vztahů s EU, ale kvůli vnějším okolnostem, jako byl konflikt v Gaze, to bohužel nebylo možné. Dialog mezi ČR a Izraelem je možno hodnotit velmi positivně, je jeden z nejlepších v Evropě.

Nedávno byl v Česku publikován průzkum veřejného mínění o vztahu občanů k Izraeli. Vyšlo z něj najevo, že Češi dělají podstatný rozdíl mezi Židy a Izraelem – zatímco např. Izraelce by nechtělo mít za své sousedy 40% dotázaných, Židy 18% oslovených (Araby 60% lidí). 70% dotázaných pak vnímalo dědictví židovské kultury jako pozitivní, izraelskou kulturu jako pozitivní označilo 53% dotázaných. Mohl byste to okomentovat? Jaké jsou podle vás příčiny toho odlišného vnímání?

Je to přirozené, že existuje rozdíl ve vnímání Izraelců a Židů. Izraelci nejsou sousedi Čechů a proto se nepředpokládá, že by je Češi jako sousedy vítali. Máme zde pouze malý počet podnikatelů a studentů. Jako celek byly výsledky průzkumu velmi pozitivní. Průzkum ukázal, že česká veřejnost je velmi přátelská vůči Izraeli a ještě více vůči židovské komunitě. Jeden z pilířů našich pevných vztahů s ČR je tisíciletá přítomnost židovské komunity v Praze a v ČR.

V Iráku úspěšně proběhly druhé svobodné volby. Ovlivní to podle vás nějak situaci na Blízkém Východě?

Čím více bude demokratických arabských zemí, tím lépe pro Izrael a tím větší bude šance na mír na Blízkém východě. Demokracie se většinou nerozhodne jít do vojenského konfliktu, protože jejich představitelé zaujímají rozhodnutí na základě veřejné podpory. Většina arabských zemí v současnosti není demokratická. Jejich vůdci mohou učinit zásadní rozhodnutí, aniž by jej konzultovali s veřejností. V širším kontextu vidím tyto volby jako pozitivní vývoj. Bohužel Irák ještě není připravený na dialog a jednání s Izraelem, ale doufejme, že k němu časem dojde.

Proč se ještě nekonal summit EU-Izrael? Kdy je reálné jeho uskutečnění?

Doufali jsme, že se uskuteční během českého předsednictví. V současnosti nemáme plány na jeho konání. Chceme aktualizovat naše vztahy s EU, přijmout nový akční plán a později v průběhu procesu můžeme dojít k formálnějšímu deklaratornímu stupni, jakým je summit. Ale datum jeho konání ještě nemáme.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality