Merkelová se v Turecku vysloví pro privilegované partnerství

25.03.2010
čtk

Kancléřka Angela Merkelová se hodlá příští týden při návštěvě Turecka vyslovit pro privilegované partnerství Ankary s Evropskou unií. Šéfka německé vlády to včera uvedla v rozhovoru pro turecký tisk.

„Vstupní rozhovory s Tureckem sice pokračují, ale je to proces, jehož výsledek je otevřený,“ tedy nemusí vést automaticky k plnoprávnému členství, citoval její slova list Hürriyet. „Můj postoj k privilegovanému partnerství je stejný,“ uvedla a dodala, že vztahy mezi Tureckem a EU jsou institucionálně propojeny. Privilegované partnerství mezi oběma stranami by zajistilo ještě těsnější vztahy než jsou ty dnešní, zdůraznila.

Z 35 tematických kapitol, které je třeba s každou kandidátskou zemí dojednat a uzavřít, aby tak mohla vstoupit do unie, by Turecko mohlo uzavřít 27 nebo 28 kapitol, aby si zajistilo zvláštní partnerství s EU, řekla Merkelová listu Milliyet. Turecko možnost zvláštního partnerství s EU, kterou podporuje rovněž francouzský prezident Nicolas Sarkozy, odmítá.

Turecko je kandidátem na členství v EU od roku 1999 a v roce 2005 s ním unie zahájila vstupní rozhovory. Z předepsaných 35 kapitol jich Turecko dosud otevřelo pouze 12. Rozhovory značně komplikuje zejména to, že Ankara odmítá uznat Kyperskou republiku, která je členem EU.

K této otázce Merkelová uvedla, že požádá turecké představitele, aby povolili kyperským lodím a letadlům vstup do svých přístavů a na letiště. Kvůli tomu je od prosince 2006 zmrazeno osm kapitol z těch, které už byly otevřeny.

Turecko v roce 2005 podepsalo protokol, jenž ho zavazuje, aby vůči novým členům unie uplatňovalo dohodu o celní unii, kterou má uzavřenu s EU. Ankara odmítá dokument aplikovat na Kyperskou republiku do té doby, dokud nebude nalezeno globální řešení problému rozděleného Kypru, jehož severní třetinu okupuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek