Summit EU možná rozhodne o pomoci Řecku

25.03.2010
čtk

Evropská unie by mohla dnes nebo v pátek rozhodnout o finanční pomoci Řecku. V Bruselu se uskuteční summit šéfů států a vlád a hlavní pozornost bude zaměřena právě na problémy silně zadluženého Řecka, přestože v oficiálním programu toto téma nefiguruje. Unijní prezident Herman Van Rompuy v úterý naznačil, že těsně před summitem by se na zvláštní schůzce mohli sejít představitelé eurozóny, jejíž stabilitu podle některých politiků řecké problémy ohrožují.

Řecko potřebuje jen v období od 20. dubna do 23. května získat zhruba 16 miliard eur na financování státního dluhu, který by měl letos dosáhnout zhruba 120 procent hrubého domácího produktu.

Řekové sice o žádné finanční prostředky dosud oficiálně EU nepožádali, s postupem času je však zřejmé, že se blíží okamžik, kdy si již nebudou moci dále půjčovat. To v minulých dnech připustil i řecký premiér Jorgos Papandreu. Kvůli ztrátě důvěryhodnosti na trzích si jeho země musí půjčovat za velmi nevýhodných podmínek, přičemž úvěry plynou jen na splátky úroků ze starých dluhů.

Šéf Evropské komise José Barroso členské státy EU vyzval, aby se na summitu nebo v nejbližších dnech dohodly na mechanismu, který by Aténám zajistil dostatek finančních prostředků z půjček od jednotlivých zemí eurozóny. Přestože podobné úvahy řada zemí podporuje, unii stále chybí souhlas Německa, které je pro uskutečnění celého plánu nezbytné, protože bez peněz největší evropské ekonomiky se unie neobejde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek