Desítky mrtvých po explozích v moskevském metru

29.03.2010
čtk

Více než třicet lidí přišlo o život při dvou explozích v moskevském metru, další desítky cestujícíh utrpěly zranění. Za útokem stojí dvě sebevražedné atentátnice, uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné události.

První výbuch nastal v 08:00 místního času (06:00 SELČ) ve stanici metra Lubjanka, nad níž se nachází sídlo ruské Federální bezpečnostní služby (FSB, kontrarozvědky). Další výbuch otřásl po 40 minutách stanicí Park kultury. Vyšetřovatelé oznámili, že v obou stanicích explodovala zhruba
tříkilogramová nálož. Scénáře útoku podle nich byly na obou místech shodné.

Centrum Moskvy bylo pro dopravu uzavřeno, v ulicích podle ruských agentur vládne chaos. Kolony vozidel blokují hlavní třídy, automobily vjíždějí do protisměru. Městská policie vyzvala obyvatele Moskvy, aby do středu města nevyjížděli. Pomoc postiženým na místě poskytují desítky záchranářských týmů. Ve velké části městského centra v důsledku přetížení vypadla mobilní síť.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, ale podezření bude patrně směřovat k některé ze separatistických a islámských organizací z oblasti Kavkazu. Právě ty byly odpovědné za teroristické incidenty v Moskvě v předchozích letech.

V souvislosti s incidenty se objevila zpráva o dalších výbuších na jiných dvou stanicích moskevského metra. Ruské úřady ale tuto informace ihned dementovaly.

Jde o první podobný útok na moskevské metro od února 2004, kdy si teroristický atentát mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja vyžádal čtyři desítky mrtvých a stovku zraněných.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek