Ruský tisk o útocích v Moskvě

30.03.2010
čtk

Jako „konec iluzí“ o bezpečnosti běžného života v Rusku a selhání zvláštních služeb komentuje dnešní ruský tisk pondělní atentáty v moskevském metru, které si podle poslední bilance vyžádaly 39 obětí na životech.

V posledních letech státní moc a státní televize konejšily, že terorismus je lokalizován na severním Kavkaze a neohrožuje běžné občany, napsal hospodářský list Vedomosti, podle něhož realita rozvála iluze.

Rusové tajným službám věřili

Připomněl, že po útoku teroristů na školu v Beslanu v roce 2004 většina Rusů nevěřila ve schopnost státu odvrátit útoky, ale mezitím se nálada prudce změnila. Loni podle průzkumů středisek VCIOM a Levada 59 procent, respektive 45 procent dotázaných věřilo v možnosti zvláštních služeb, opačný názor zastávalo jen 37 procent, respektive 40 procent Rusů.

Je zjevné, že systém bezpečnosti systémově selhal a rostoucí rozpočet Federální bezpečnostní služby (FSB) se utrácí neefektivně, usoudil deník. Prezidentem vyhlašovaná linie na zničení terorismu i tak trvá od roku 1999, ale ani po největších atentátech zvláštní služby nepřiznávaly své chyby a vážnější kádrové změny nenásledovaly. Zcela nedávno byl spáchán útok na Něvský expres. Ale co se poté změnilo? pozastavují se Vedomosti.

List Kommersant upozorňuje, že podle předběžných údajů měly úřady včas informace o možném teroristickém útoku v dopravě. Ale sebevražedným atentátnicím, demonstrativně oblečeným do černého, se i tak podařilo bez problémů dojet na stanici metra Lubjanka v největší blízkosti hlavní úřadovny FSB a pomstít se obyčejným cestujícím za jednu ze zvláštních
operací této služby.

Každý z nás je terč!

Děsivým způsobem nám připomněli, že Moskva a Ingušsko jsou jedna země, píše populární deník Komsomolskaja pravda. V dalším titulku varuje, že Každý z nás je terč!. Útoky v metru dostaly úřady do těžké situace. Fakticky předvedly, že zásadního zlomu v řešení problému severokavkazského separatismu a doprovázejícího jej terorismu se federálnímu centru dosáhnout nepovedlo, konstatoval list Vremja novostěj.

Není zcela jasné, jak lze terorismu ještě čelit. Vždyť v posledním desetiletí úřady do boje s tímto zlem použily celý soubor nových opatření… Ale ani to vše se nestalo zárukou, že se teroristé do Moskvy nevrátí, a to nejen do centra města, ale téměř ke zdem hlavní ruské zvláštní služby, FSB, napsal dále deník a dodal, že zatímco na Kavkaze zabíjejí hlavně příslušníky pořádkových sil, v Moskvě umírali obyčejní lidé.

Atwntáty prověří liberální kurz Medveděva

Jestli se severokavkazská stopa definitivně potvrdí, bude to strašné varování pro ty, kdo považují kavkazský problém za vyřešený, pro ty, kdo věří televizním obrázkům o vítězství míru a stability… Kdyby se otázka o oddělení severního Kavkazu od Ruska stala předmětem referenda, podle komentátora skoro není pochyb, že by velké množství lidí tuto myšlenku podpořilo.

Nězavisimaja gazeta míní, že atentáty představují test nového kurzu režimu na modernizaci země, tedy toho, zda se moc v reakci na útoky nerozhodne přitáhnout šrouby jako v dřívějších letech. Zda si moc zachová svou autoritu, záleží jen na ní. Zejména na tom, zda dokáže účinně ochránit své občany… aniž by zemi přeměnila v koncentrační tábor, ale pokračovala v politické a ekonomické modernizaci, poznamenal deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek