Barnier: Velké banky mají mít pojistné fondy

01.04.2010
čtk

Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier hodlá tlačit na zavedení jednotných pravidel Evropské unie na pomoc bankám, které se dostaly do potíží. Píše o tom týdeník European Voice. Pravidla budou tématem červnového summitu „sedmadvacítky“.

Francouzský eurokomisař chce, aby kvůli bankám, které jsou příliš velké na to, aby je státy mohly nechat padnout, vznikly jakési pojistné fondy. Na pomoc podobným finančním ústavům kvůli předloňské finanční krizi evropské země vynaložily z vlastních rozpočtů miliardy eur.

Barnier o tomto tématu hodlá diskutovat s ministry financí na jejich neformálním setkání, které se uskuteční 15. až 16. dubna v Madridu. Zmiňované fondy by podle jeho vize měly umožnit ozdravení bank v potížích metodickým způsobem a to tak, že by se minimalizovaly dopady na zbytek bankovního sektoru. Na vzniku podobných fondů už prý pracuje řada zemí.

Barnier pak chce, aby v EU byla jednotná pravidla, jak by fungovaly a jak by byly financovány. Podle něj by do nich musely banky a finanční ústavy přispívat, aby podpořily finanční sektor.

Proč by měla široká veřejnost platit účty za chyby a nezodpovědná rizika podstupovaná finančními institucemi, podotkl Barnier v jednom z nedávných projevů. Doplnil to přirovnáním s oblastí životního prostředí – zde také platí ti, kteří znečišťují. Nevidím žádný důvod, proč by to mělo být jinak ve finančních věcech, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek