Castro obvinil USA a EU, že podporují disidenty v hladovce

06.04.2010
čtk

Kubánský prezident Raúl Castro v neděli prohlásil, že se nenechá vydírat Spojenými státy a Evropskou unií. Ty podle něj zaštiťují hladovky, kterými kubánští disidenti protestují proti politické
situaci na Kubě. Washington a Brusel chtějí zdiskreditovat Kubu, řekl podle agentury AFP Castro v projevu k mladým kubánským komunistům přenášeném televizí.

Prezident se zmínil o smrti disidenta Orlanda Zapaty, který zemřel 23. února po dvouapůlměsíční protestní hladovce, i o Guillermu Farinasovi, který ji stále drží. Zapata prý byl podnícen k hladovce absurdními požadavky USA a EU.

Stejně jako v předchozím případě uděláme vše, co bude možné, pro záchranu jeho života. Pokud ale nezmění svůj autodestruktivní přístup, bude zodpovědný, spolu se svými kmotry, za vyústění, které nechceme, dodal na adresu Farinase, jenž zahájil hladovku koncem února.

Kubánský režim v současnosti podle odhadů vězní zhruba 200 opozičních aktivistů. Smrt disidenta, stejně jako věznění politických aktivistů, ostře odsuzují U, USA i mezinárodní organizace bojující za lidská práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek