Medveděv se dnes sejde s Klausem

07.04.2010
čtk

Do Prahy dnes večer přiletí ruský prezident Dmitrij Medveděv, jeho jednání s hlavou českého státu Václavem Klausem odstartuje sérii schůzek spojených se čtvrtečním summitem USA-Rusko. Medveděv přijíždí do české metropole hlavně na podpis nové smlouvy o snížení jaderných zbraní, kterou uzavře se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Ještě před tím Medveděva na Pražském hradě přijme Klaus.

Český prezident zval Medveděva do Prahy už loni na podzim při své poslední návštěvě v Moskvě. Ruský prezident navštívil ČR naposledy v roce 2006, tehdy tu byl Vladimir Putin. Medveděv dorazí do Prahy z Bratislavy, kde by měl podepsat osm mezivládních a obchodních dohod.

V Česku se uzavření žádných smluv s Ruskem nečeká. Analytik Petr Kratochvíl z pražského Ústavu mezinárodních vztahů usuzuje, že jednání Medveděv – Klaus bude mít formu dialogu. V rozhovoru pro ČTK připomněl Kratochvíl významné energetické vazby ČR na Rusko (hlavně dovoz zemního plynu a ropy) a zájem ruských firem o podnikání v České republice.

Klaus je znám jako zastánce intenzivnějších vztahů s Ruskem. Diplomatické vztahy obou zemí ochladly v době podpisu smlouvy Prahy s USA o vybudování deštníku protiraketové obrany v ČR. Smlouvu však český parlament neratifikoval, protože Obamova administrativa tyto záměry loni přehodnotila a nyní zvažuje jiný plán.

Tématem může být i Temelín

Český a ruský prezident by dnes mohli hovořit o obchodu. Například ruská firma Atomstrojexport má zájem o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o zakázku se ale hodlá ucházet i americký Westinghouse.

Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

Medveděv bude v Česku poprvé na rozdíl od Obamy, který již v Praze byl loni, kdy tu jednal se špičkami EU, a nyní se po roce ve čtvrtek vrací. Ruský prezident přespí v hotelu Four Seasons v centru Prahy, z české metropole by měl odletět ve čtvrtek odpoledne. Obama v Praze stráví noc ze čtvrtka na pátek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek