Obama s Medvěděvem podepíší v Praze dohodu o odzbrojení

07.04.2010
čtk

Prezidenti Ruska a Spojených států Dmitrij Medveděv a Barack Obama podepíšou ve čtvrtek v Praze novou dohodu o jaderném odzbrojení. Dokument nahrazuje smlouvu Start, jejíž platnost skončila loni v prosinci. Pražský hrad se stane kulisou pro podpis dokumentu dále omezujícího ruské i americké nukleární síly a česká metropole jedním z nejstřeženějších míst na světě.

Policie na bezpečnostní opatření vydá až 50 milionů korun, Pražané se musejí připravit na uzavírky a dopravní omezení.

Smlouva posílí Obamovu pozici na odzbrojovacím summitu

Symbolika pražského podpisu má podle odborníků více vrstev. Obama před rokem při své první návštěvě Prahy 5. dubna předestřel ve veřejném projevu pod širým nebem svou vizi světa bez jaderných zbraní. Na čtvrteční podpis smlouvy se na Pražský hrad vrátí. Bude to pro něj viditelným krokem na této cestě. Obamu ještě v příštích dnech čeká ve Washingtonu mezinárodní summit o jaderném odzbrojení. Smlouva s Moskvou jeho pozici výrazně posiluje, i když například Írán k ukončení jeho vlastního jaderného programu nepřesvědčí.

Původní smlouva Start z roku 1991 i s takzvanými Lisabonskými protokoly přijatými v roce 1992 po rozpadu Sovětského svazu přestala platit v prosinci 2009. Dodatky z roku 1992 rozšířily původní dohodu tak, že se vztahovala i na tehdejší arzenály Běloruska, Kazachstánu a Ukrajiny.

Telefonická dohoda až po 14 schůzkách

Vyjednávání o nástupnické dohodě začala v květnu 2009. Moskva v té době dávala najevo chuť obnovit svůj jaderný arzenál a už delší dobu vyjadřovala zásadní nesouhlas s americkým plánem na stavbu evropské části protiraketového deštníku v Polsku a České republice. Protiraketovou obranu v Evropě vnímala jako porušení strategické rovnováhy. Plán republikánské vlády George W. Bushe na vznik radaru v českých Brdech opustil Obamův Bílý dům loni v polovině září.

Obama a Medveděv spolu museli kvůli nyní podepisované dohodě osobně či telefonicky jednat celkem čtrnáctkrát, intenzivně diskutovali i odpovědní ministři jejich administrativ. Na konečné podobě textu se oba prezidenti shodli po telefonu 26. března.

Dohodli se, že nová smlouva do sedmi let sníží horní limit arzenálů rozmístěných bojových jaderných hlavic na 1550 z 2200 nyní domluvených v Moskevské smlouvě o omezení strategických útočných zbraní, kterou v roce 2002 podepsali tehdejší prezidenti Vladimir Putin a Obammův předchůdce Bush.

Počet rozmístěných nosičů, tedy těžkých bombardérů, raket a ponorek, má klesnout na 700 kusů, státy mohou disponovat dalšími sto nerozmístěnými kusy této techniky.

Začátek nového začátku

Američtí a ruští experti vnímají novou odzbrojovací dohodu jako začátek nového začátku. Podle Fjodora Lukjanova, šéfredaktora moskevského časopisu Rusko v globální politice, se dlouho zdálo, že Rusko a USA se nejsou schopny dohodnout vůbec na ničem. Dohoda zlepšuje ovzduší, ale nic zásadního neřeší, řekl nedávno Lukjanov ČTK.

Podle Roberta Krona z amerického Centra pro analýzu evropské politiky se Obama v Praze snaží dosáhnout dvou cílů zároveň. Jedním je pokračování politiky nového začátku s Ruskem, druhým pak ujištění regionu bývalého východního bloku, že se na Spojené státy může dále spoléhat jako na spojence; není tedy náhodou, že se smlouva podepisuje zrovna v Praze. Půjde o jednu, ne-li o první z hlavních americko-ruských smluv o omezení zbraní podepsanou v bývalé satelitní zemi Sovětského svazu, podotkl Kron. Američané přitom měli zájem i na tom, aby se podpis uskutečnil na území členského státu NATO.

Hostitelem setkání je prezident Václav Klaus. Rusko-americký summit v Praze označil za symbolickou poctu pro Česko. Dvoustranné jednání s Medveděvem, který přilétá dnes večer, absolvuje Klaus ihned po příletu ruského prezidenta, jednání s Obamou je plánované na pátek před jeho odletem. S americkým prezidentem se v Praze setká i desítka politiků ze zemí střední a východní Evropy. Obama svoláním neformálního večerního summitu chce ujistit novou Evropu, jak region nazývají někteří pozorovatelé, že Spojené státy vůči ní nemění přístup a že ji podpis nové smlouvy s Ruskem neohrožuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek