Turecký premiér ve Francii zaútočil proti Izraeli

07.04.2010
čtk

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes při své návštěvě Paříže ostře zaútočil proti Izraeli. Označil jej za hlavní hrozbu pro mír na Blízkém východě. Řekl to před pracovním obědem s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. V Paříži zároveň obhajoval pokrok své země na cestě do Evropské unie.

V reakci na Erdoganova slova izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že lituje opakovaných výpadů Turecka vůči Izraeli. Převážně muslimské Turecko bylo léta regionálním spojencem Izraele. V roce 1996 s ním podepsalo smlouvu o vojenské spolupráci. Vztahy obou zemí se však zhoršily od izraelské ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009, která si vyžádala životy 1400 Palestinců.

Sarkozyho postoj k vstupu Turecka do EU je stále nepřátelský

Turecký premiér však v Paříži především vystupoval ve prospěch přijetí své země do Evropské unie. Nepřátelský postoj Sarkozyho ke vstupu Turecka je však příčinou nesnadných vztahů mezi oběma státníky. Ti dnes po rozhovorech ani nevystoupili společně před novináři, napsala agentura AFP.

Nezoufám si. Myslím, že Sarkozy může svůj postoj změnit, ujistil Erdogan ještě před jejich schůzkou. Vypočítal všechny výhody, které by podle něho členství Turecka v EU přinášelo, hovořil o roli Turecka jako mostu mezi Východem a Západem a zdůraznil pokrok své země v reformách.

Turecko splnilo mnohem více kritérií než některé z 27 členských států, ať jde o kritéria politická, takzvaná kodaňská, anebo ekonomická, maastrichtská, řekl.

Ankara je kandidátem na vstup do EU do roku 1999, ale teprve v roce 2005 zahájila vstupní rozhovory. Ty narážejí na odpor mnoha členských zemí, ale také na konkrétnější překážky, jako je kyperská otázka. Francie a Německo navrhují pro Turecko místo plného členství privilegované partnerství.

Turecko se s Francií neshodne na sankcích vůči Íránu

Francie a Turecko se neshodují ani v otázce Íránu a nových sankcí proti němu. Turecko, které je nyní nestálým členem Rady bezpečnosti OSN, je proti případnému třetímu balíčku sankcí, zatímco Francie a další západní země je považují za nezbytné. Západ Írán podezírá z toho, že chce vyrobit jadernou zbraň, Teherán však tvrdí, že mu jde výhradně o využité jaderné energie pro mírové účely.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) až dosud hovořila o možnostech, nikoli o jistotách, pokud jde o vojenské zaměření íránského programu, prohlásil Erdogan. Žádnou zemi nelze obviňovat na základě možností, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek