Klaus: V Evropě zůstávám ve sporech o suverenitu národů sám

12.04.2010
čtk

Evropa bude bez polského prezidenta Lecha Kaczyńského úplně jiná, konstatoval v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita český prezident Václav Klaus. „Nyní zůstávám v Evropě s těmi všemi spory o suverenitu národů sám,“ řekl Klaus, kterého s jeho polským protějškem spojoval skeptický pohled na Evropskou unii. Polské noviny jsou dnes plné kondolencí a fotografií z míst, kde si lidé o víkendu připomínali tragédii, jež Polsko zasáhla.

Pro mě to byl velmi blízký přítel, mezi politiky není další člověk, kterého bych tak mohl nazývat, uvedl český prezident. S Kaczyńským se prý nebavili jen o politice, ale i o polské a české literatuře, polský prezident dal svému českému kolegovi film Katyň Andreje Wajdy. Díky tomu jsem byl první Čech, který ten film viděl, řekl Klaus. Stejně jako mnozí jiní se i Klaus pozastavuje nad ironií osudu, která Kaczyńského potkala. Tragicky zahynul cestou do Katyně, místo symbolizující těžké polsko-ruské vztahy, na kterém tajná sovětská policie NKVD před 70 let postřílela tisíce polských důstojníků.

Přední polské noviny dnes, stejně jako jejich mimořádná vydání v neděli, vyšly ve smuteční podobě. Nevěnují se prakticky ničemu jinému než sobotní havárii prezidentova letadla u Smolenska.

Komentátor listu Gazeta Wyborcza si všímá přístupu Ruska k polskému neštěstí. Paradoxem je skutečnost, že tragická smrt polského prezidenta a dalších významných představitelů státu vytváří neopakovatelnou příležitost ke skutečnému polsko-ruskému smíření po vzoru francouzsko-německého vyrovnání Charlese de Gaullea a Konrada Adenauera, napsala Gazeta Wyborcza.

Ruský premiér Vladimir Putin v sobotu u trosek svého polského protějšku Donalda Tuska u trosek havarovaného letadla objal a v neděli přiletěl do Smolenska, aby se rozloučil s tělem Lecha Kaczyńského před tím, než bylo odvezeno do Polska. Je šance, že nás ta tragédie spojí jako nic doposud, bez vynucení a předstírání, jak tomu bylo často v polsko-ruských dějinách, slibuje si Gazeta Wyborcza. Není dobré smrti. Ale tato nemusí být zbytečná, uzavřel tento list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek