Německo: Uvolnění pomoci pro Řecko musí schválit summit

12.04.2010
čtk

Německo a Evropská komise se dnes dostaly do sporu ohledně způsobu aktivování záchranného úvěru pro Řecko. Německo upozornilo, že po nedělní dohodě ministrů financí eurozóny není pomoc hotovou věcí a musí být rozhodnuta jednomyslně na summitu evropských zemí. Komise odpověděla, že k uvolnění pomoci nebude zapotřebí žádný nový summit a že postačí jakékoli operativní setkání ministrů financí zemí eura.

Mluvčí německé vlády Christian Steegmans i ministerstvo financí dali najevo, že zatím nenastal čas, aby vlády eurozóny přispěchaly s finanční pomocí, protože není jasné, zda takovou pomoc Řecko skutečně potřebuje. Pověsit na stěnu hasicí přístroj ještě neříká nic o tom, zda bude někdy zapotřebí, řekl Steegmans. Dodal, že ke spuštění mechanismu pomoci bude nutné svolat setkání nejvyšších evropských státníků čili summit.

Mluvčí Evropské komise Amadeu Tardio však slova o summitu odmítl. Nemusíme tady v Brusel organizovat velký summit … Aktivace tohoto programu vyžaduje jednomyslné rozhodnutí Euroskupiny (ministrů financí zemí eura), takže formálně to znamená schůzku, která se může v určitém formátu odehrát kdykoli, řekl mluvčí. Poukázal v té souvislosti na nedělní schůzku ministrů, která ukázala, že Euroskupina se dokáže scházet a rozhodovat velmi rychle.

Německo označuje nedělní dohodu, v níž ministři financí zemí eura specifikovali objem a podmínky pomoci Řecku, za pouhé technické upřesnění plánu, na němž se vlády eurozóny dohodly 25. března v rámci summitu EU. Mluvčí ministerstva financí Michael Offer uvedl, že cílem nedělního rozhodnutí bylo uklidnit trhy, které březnová obecná dohoda nijak neuspokojila a situace na trhu řeckých dluhopisů se po ní naopak povážlivě zhoršila.

Ministři eurozóny v neděli dohodli, že celkový dispoziční úvěr od zemí eura a Mezinárodního měnového fondu má dosáhnout 40-45 miliard eur a jeho úrok bude asi pět procent. Mohla by to být vůbec největší mezinárodní finanční záchrana jedné země, větší než minulé programy MMF pro Mexiko nebo Argentinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek