MMF jednal v Bruselu o Řecku

13.04.2010
čtk

Mezinárodní měnový fond v pondělí v Bruselu jednal se zástupci Řecka, Evropské komise a Evropské centrální banky. Hlavním tématem byla situace Řecka a podmínky, za kterých by měnový fond přispěl k finanční pomoci, na které se dohodla eurozóna. Za Evropskou unii s fondem jedná komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Je to schůzka na expertní, technické úrovni. Nebude po ní žádný text, briefing ani sdělení, sdělil na dotaz ČTK mluvčí komisaře Rehna Amadeu Altafaj.

Takzvaná euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, se v neděli dohodla na podmínkách pomoci Řecku. Ostatní země eurozóny tak letos Aténám nabízejí minimálně 30 miliard eur (asi 754,5 miliardy Kč).

Spolu s příspěvkem MMF by Řecko mohlo získat úvěry za 40 až 45 miliard eur (až 1,1 bilionu Kč) s úrokem kolem pěti procent. To by mohla být vůbec největší mezinárodní finanční záchrana jedné země, tedy ještě větší, než v minulosti MMF dohodl pro Mexiko nebo Argentinu.

MMF je připraven se připojit k tomuto úsilí, včetně víceleté záložní půjčky v rozsahu, který bude třeba a o který požádají řecké úřady, sdělil fond v reakci na nedělní dohodu členů eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek