Fischer a Zapatero jednali o Galileu v Česku

14.04.2010
čtk

Český premiér Jan Fischer během pondělního a úterního washingtonského summitu o jaderné bezpečnosti jednal se španělským premiérem José Luisem Zapaterem o podpoře pro umístění sídla evropského navigačního systému Galileo v Česku. Španělsko v současnosti předsedá Evropské unii a Fischer již dříve řekl, že by chtěl, aby se věc během tohoto předsednictví posunula vpřed.

Česko o sídlo systému usiluje již delší dobu. Byla by to první agentura (EU) na území nových členských zemí, byla by u nás. Máme to jako želízko v ohni, žhavíme ho. Myslím si, že se začíná blýskat na lepší časy. Nechci to ale zakřiknout, řekl premiér novinářům.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur by měl začít plně pracovat v roce 2013. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich bude stačit 18.

Norská ropa do Česka

Fischer se během summitu sešel i norským premiérem Jensem Stoltenbergem. Jednali především o dodávkách norské ropy do České republiky. Současný kontrakt sice podle českého předsedy vlády vyprší v roce 2017, o jeho pokračování je ale dobré jednat už nyní. Zvláště když norský plyn alespoň částečně zmírňuje výraznou závislost na dovozech z Ruska, odkud Česko získává zhruba 80 procent plynu.

České firmy v Gruzii

Poslední dvoustranným jednáním českého premiéra na summitu byla schůzka s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Týkala se podílu českých firem působících v Gruzii na rekonstrukci a modernizaci tamních lékařských zařízení. Zatím nevyřešená je otázka úvěrů, z nichž by se tyto investice financovaly.

Fischer do Spojených států přiletěl v pátek. Sobotu a neděli strávil v New Yorku, kde se setkal například se zástupci židovských organizací. Hlavním cílem jeho cesty pak byl pondělní a úterní summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Česká republika se jej účastnila jako jedna ze 47 zemí. Dnes Fischer návštěvu Spojených států zakončí účastí na konferenci o českých Židech v Americe. Kolem 18:00 SELČ by se měl odletět zpět do Česka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek