Státy EU snižují výdaje na rozvojovou pomoc

14.04.2010
čtk

Členské státy Evropské unie snižují výdaje na rozvojovou pomoc a neplní tak vlastní závazky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Unie se před časem zavázala, že do roku 2015 bude na pomoc nejchudším zemím světa dávat zhruba 0,7 procenta HDP.

V loňském roce ovšem největší země EU jako Německo, Itálie a Španělsko výdaje na rozvojovou pomoc výrazně snížily, a tak klesá i šance, že unie svůj cíl splní. Utratili jsme miliardy na záchranu bank, ale kdo bude zachraňovat ty nejchudší? komentoval statistiku OECD Luca de Fraia z italské pobočky humanitární organizace ActioAid.

Jen výdaje na rozvojovou pomoc v Německu loni klesly o 12 procent, přičemž země ještě v roce 2008 do nejchudších zemí světa poslala zhruba 0,38 procenta HDP, nyní je to jen 0,35 procenta HDP. Italové zase pomoc nejchudším omezili dokonce o 31 procent a Španělé, kteří v současnosti předsedají celé Evropské unii, o 1,2 procenta.

Evropská unie s přehledem zůstává vůbec největším dárcem pomoci rozvojovým zemí na světě. Menší propad v roce 2009 bychom ale měli rychle zvrátit, abychom dodrželi vlastní závazky. Krize nemůže být omluvou, řekl dnes novinářům eurokomisař pro rozvojovou pomoc Andris Piebalgs. Sám prý příští týden navrhne celoevropský plán, který by měl vést k navýšení finančních prostředků určených na rozvojovou pomoc.

Některé země ale i navzdory hospodářské a finanční krizi, která v loňském roce těžce zasáhla celý svět, na pomoc vydávají stále více. Jde zejména o Belgii, Dánsko, Francii, Lucembursko, Švédsko a Velkou Británii. V případě některých zemí ale mohou být takové statistiky matoucí. Nizozemci sice loni vydali na rozvojovou pomoc větší část vlastního hrubého domácího produktu, ale v reálných číslech se jejich příspěvek propadl o 440 milionů eur (zhruba 11 miliard korun).

Evropa ovšem není výjimkou a pomoc rozvojovým zemím klesá i v dalších částech světa. Japonsko omezilo pomoc nejchudším o zhruba desetinu stejně jako například Kanada. Spojené státy sice vydaly loni více, ale jen velmi nepatrně, konkrétně o 0,01 procenta HDP více než v roce předchozím.

Svět slíbil navýšení pomoci rozvojovým zemím v roce 2005 na summitu ve skotském Gleneagles.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek