Medveděv přijede na Ukrajinu kvůli plynu o měsíc dřív

16.04.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijede na svou první oficiální návštěvu do Kyjeva o téměř měsíc dřív, než se původně plánovalo. Důvodem je podle dnešního ruského listu Kommersant skutečnost, že Ukrajina se potřebuje urychleně dohodnout na snížení dovozní ceny ruského plynu, aby mohla sestavit rozpočet v souladu s požadavky Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Medveděv měl do Kyjeva přijet 17. května, ale podle prohlášení Kremlu se návštěva uskuteční už příští středu 21. dubna. Setkání Medveděva s jeho ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem se zřejmě uskuteční ve východoukrajinském Charkově.

Ukrajinci chtějí platit stejně jako Bělorusko

Hlavním tématem diskuse bude podle všeobecného očekávání cena ruského zemního plynu. Kyjev nyní platí ruskému plynovému monopolu Gazprom 305 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale vzhledem ke stavu ukrajinské ekonomiky si přeje cenu srazit na úroveň Běloruska, které platí jen 168 dolarů. Možnost dohody dnes z návštěvy jižní Ameriky naznačil sám Medveděv, který v rozhovoru s ruskými novináři označil dosavadní platební podmínky pro Ukrajinu za tvrdé.

Ukrajina se v důsledku hospodářské krize a politických sporů dostala do kritické situace – země funguje ve finančním provizoriu bez státního rozpočtu na letošní rok. Pomoci z krize může MMF, který ale požaduje snížení rozpočtového schodku země na šest procent hrubého produktu. Tohoto cíle nemůže Kyjev ani zdaleka dosáhnout bez nižších výdajů za nákup ruského plynu. MMF slíbil Ukrajině půjčku 16,5 miliardy dolarů (asi 300 miliard korun), z nichž přes deset miliard už země obdržela. Zbylou část MMF blokuje.

Příští kolo komplikovaných jednání Kyjeva s MMF se uskuteční 24. dubna, tedy krátce po datu schůzky Janukovyče s Medveděvem.

Nechceme slevu zadarmo

Podle listu Kommersant ukrajinská vláda adresovala Moskvě několik návrhů, které by mohly ruskou vůli ke slevě podpořit. Je mezi nimi i slib pronájmu velkých ukrajinských plynových zásobníků na západě země. Pokud by je mělo Rusko pod kontrolou, mohlo by na Ukrajině vytvořit dostatečné zásoby svého plynu pro zimní dodávky do Evropy. Jejich přerušení loni v lednu vyvolalo ve východní Evropě vážnou krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek