Řecko jedná o půjčce s EU, ECB i MMF

16.04.2010
čtk

Do Atén v pondělí přiletí představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie a Evropské centrální banky (ECB) jednat o podrobnostech potenciální pomoci pro Řecko. Uvedlo to včera řecké ministerstvo financí. Země potřebuje vyřešit otázku svého rozsáhlého dluhu.

Krátce předtím vydaly agentury zprávu, že se ministr financí Jorgos Papakonstantinu obrátil dopisem s žádostí o jednání na představitele EK a MMF o víceletém programu hospodářské politiky. Jeho součástí by byla i finanční pomoc od členských států eurozóny a MMF, kterou by země využila, pokud by o ni musela žádat.

O aktivizaci pomoci se zatím nejedná

Trojstranná komise ECB, MMF a EK přijede v pondělí projednat podpůrný mechanismus, uvedlo ministerstvo. Jeho představitelé zdůrazňují, že nejde o aktivaci pomoci, ale o vyjednání jejích podmínek.

MMF dnes potvrdil, že vysílá do Atén svůj tým, aby začal jednat s řeckou vládou o možné asistenci fondu v programu hospodářské politiky. Diskuse začnou v pondělí, uvedl ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn. Podle lidí z fondu se zatím nedá říci, jak rychle dohoda s Řeckem vznikne. Jejím základem budou dva body, a to výše potřebné pomoci a hospodářská strategie, která vrátí finance země do rovnováhy.

Pavel Mertlík: Všechny velké reformy skončily v Řecku stávkou

Luděk Urban: Řecký problém ukazuje slabiny eurozóny

Robejšek: Euro bude překážkou politického sjednocení EU

Zprávy snížily příplatek, který investoři žádají ke koupi řeckých vládních obligací. Rozdíl úrokových sazeb mezi desetiletými vládními obligacemi Řecka a jejich německým ekvivalentem klesl zpět na 4,08 procentního bodu, zatímco během dne vyskočil až na 4,35 bodu. Země má potíže uklidnit investory, kteří vyhnali úroky desetiletých obligací o tři procentní body na 7,2 procenta.

Řecko požádalo o jednání s institucemi v souladu s dohodou, kterou uzavřeli ministři financí eurozóny v neděli. Země dostala o víkendu slib potenciálních bilaterálních úvěrů od členů eurozóny za 30 miliard eur celkem. Dalších deset až 15 miliard by mohl poskytnout MMF.

Němci se proti pomoci bouří

Proti finanční pomoci eurozóny Řecku je ale v Německu silná opozice. Skupina osmi předních německých ekonomických institutů dnes dohodu o pomoci zpochybnila. Podobná pomoc podle ústavů odporuje maastrichtské smlouvě a její realizace by se měla nechat na Mezinárodním měnovém fondu, který je v tom zkušený a věrohodný. Instituty to uvedly v pololetní zprávě pro německou vládu, napsaly agentury Reuters a AP.

Ratingová agentura Fitch snížila minulý týden hlavní úvěrové hodnocení Řecka o dva stupně na BBB minus a upozornila, že řecký rating může dále klesnout. Jako důvod Fitch uvedla zhoršování finanční situace země kvůli prudkém růstu jejích nákladů na nové úvěry a nepříznivému vývoji ekonomiky. Hodnocení řeckých závazků se tak dostalo už jen jeden krok od spekulativní kategorie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek