Česko si minutou ticha připomnělo úmrtí polského prezidenta

17.04.2010
čtk

Minutou ticha si dnes v poledne Česko připomnělo letecké neštěstí, při němž minulou sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczyński s chotí a další významní zástupci Polska. Na dnešek a neděli česká vláda vyhlásila den smutku. Po celý víkend na všech veřejných a úředních budovách vlají vlajky na půl žerdi.

Letadlo polského prezidenta havarovalo před týdnem u ruského Smolenska. Nezvládlo přistávací manévr. Obětí leteckého neštěstí byla zhruba stovka, Polsko přišlo o část vedení státu a armády. Pohřeb prezidenta se koná v neděli v Krakově. Zúčastní se ho prezident Václav Klaus s chotí Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na různých místech a v některých obchodech se lidé zastavili minutu po poledni, den smutku ovlivnil konání části veřejných akcí. K minutové pietě se přidaly Česká televize, Český rozhlas a jiná média.

I dnes zapalovali lidé svíčky u polského velvyslanectví v Praze, naopak na Staroměstském náměstí se nedělo nic neobvyklého. Úderem dvanácté hodiny se fotoaparáty turistů tradičně obrátily na Staroměstský orloj. V rozjímání nespočinul snad nikdo. Na domě, kde sídlí část ambasády Francie, visely vlajky na půl žerdi.

V Miletíně na Jičínsku se na několik minut přerušil provoz vyhlášené pouti. Zastavily se atrakce, ztichla hudba a lidé čekali, až se kolotoče znovu rozjedou. V Pardubicích pořadatelé půlmaratonu zrušili některé doprovodné hudební akce, Východočeské divadlo před večerním představením muzikálu Chicago vyhlásí minutu ticha.

Na západě Čech organizátoři Rallye Šumava na minutu přerušili závod a auta měla smuteční černou pásku. Západočeské divadlo v Chebu přesunulo dnešní představení hry Pane, vy jste vdova na jiný termín. V Karlových Varech se v chrámu svaté Maří Magdaleny konala už ráno zádušní mše.

Moravskoslezská města uctila památku stažením státních vlajek na úřadech na půl žerdi. Na hlavní náměstí v Opavě přijela minutu ticha dodržet desetičlenná výjezdová posádka tamních profesionálních hasičů, kteří postáli seřazeni vedle svých vozů. Bylo to naprosto spontánní rozhodnutí sloužící směny. S polskými hasiči hodně spolupracujeme a v Polsku máme dost známých, proto jsme jim chtěli vyjádřit solidaritu. Zároveň vnímáme ten obrovský rozměr lidské tragédie a naprosto šílenou osudovost celé události, řekl ČTK za posádku její velitel Tomáš Rozehnal.

Oběti leteckého neštěstí si dnes minutou ticha připomněli i účastníci volného mistrovství radiově řízených modelů aut. Jihlavská radnice vyvěsila český a černý smuteční prapor.

Na jihu Čech se některé sobotní akce kvůli dni smutku nekonají. Pořadatelé zrušili oslavy milénia Zlaté stezky v Prachaticích a večer nebude hrát Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. K minutě ticha se přidali také účastníci dopolední vernisáže celostátní přehlídky dětských výtvarných prací v písecké Sladovně.

Na polské neštěstí vzpomínali také v Ústeckém a Libereckém kraji. Pro Liberecký kraj jsou Poláci největšími sousedy, společná hranice měří 140 kilometrů, obce a města mají v Polsku své partnery a přátele. Už týden mají vlajky stažené na půl žerdi třeba v příhraničním Hrádku nad Nisou, který s Poláky úzce spolupracuje v rámci takzvaného Malého trojúhelníku. Minutou ticha si v Liberci připomněli tragédii Polska například veteráni války v Perském zálivu.

Symbolicky se k vyjádření smutku připojila i řada měst ve středních Čechách. Vlajky na magistrátu a městské policii v Mladé Boleslavi byly staženy na půl žerdi. Podobně se připojili i v Nymburku.

V Brně se neuskuteční večer FOSKAR (Folklórní ocenění sólistů, kolektivů a reprezentantů). Bude až 26. června ve Strážnici na Hodonínsku. Oběti leteckého neštěstí kromě řady obcí a měst uctilo i brněnské výstaviště. Vlajky na půli žerdi jsou na Národním divadle v Brně, které večer uvede hru Con amore. Před představením vystoupí vedení Mahenovy činohry i herci a vyzvou hlediště k uctění památky obětí neštěstí minutou ticha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek